De ce nu au voie femeile în Altar? Explicațile preoțiilor pentru această interdicție
De ce nu au voie femeile în Altar? Creștinismul și religia au reprezentat mereu subiecte controversate pentru un număr destul de mare de oameni, atât creștini cât și atei. Dar, în special pentru persoanele ce respectă cu mare strictețe obiceiurile populare ce au fost transmise din neam în neam. Suntem siguri că există persoane ce s-au întrebat de ce nu au voie femeile în altar. Alții se întreabă dacă Biserica Ortodoxă este adepta misoginismului. Ei bine, nu este cazul. Cu toate acestea, există răspunsuri la aceste întrebări.
Femeia și bărbatul în creștinism
Nu cred că trebuie să precizăm faptul că femeia și bărbatul sunt total diferiți. Deosebirile pot fi remarcate încă de la începutul omenirii. Legenda spune că femeia a fost creată din coasta bărbatului pentru a-i fi de ajutor acestuia. În Cartea Facerii vom găsi povestea lui Adam.
Acesta trăia singuratic, așa că Dumnezeu a constatat că „Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el”. Apariția femeii din coasta bărbatului indică faptul că ei sunt un întreg și că se completează reciproc. Exact așa va constata și Adam:
„Ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup”.
Prin urmare, femeia Eva nu era nici stăpâna lui Adam, dar nici sclava acestuia. Cei doi erau egali. Aici aveți și răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Ideea de misoginism în creștinism nu există. Dumnezeu și-a dorit ca atât bărbatul, cât și femeia, să aibă roluri bine definite în cadrul familiei.
„Femeile să se supună bărbaților lor ca Domnului, Pentru că bărbatul este cap femeii, precum și Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor și este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, așa și femeile bărbaților lor, întrutotul.
Bărbaților, iubiți pe femeile voastre, după cum și Hristos a iubit Biserica, și S-a dat pe Sine pentru ea (…) Așadar, bărbații sunt datori să-și iubească femeile ca pe înseși trupurile lor. Cel ce-și iubește femeia pe sine se iubește.”
De ce nu au voie femeile în Altar?
La începutul creștinismului, Altarul a fost despărțit de restul Bisericii, așa cum este în ziua de azi. Altarul este locul unde preoții săvârșesc Jertfa lui Hristos. Așadar, din cauza faptului că femeia nu avea nici o legătura cu preoția, ea nu avea voie să intre în Altarul Sfânt, decât în anumite ocazii.
Vom discuta imediat despre acestea. Odată cu apariția Catapetesmei, care este peretele despărțitor între Altar și naos, a părut ca Altarul ar fi ceva deosebit, un loc sacru.
În realitate, Altarul are același rol. Catapeteasma mai este numită și iconostas. Este un perete de icoane ce ajută credincioșii la rugăciune, deoarece atenția lor era spre mișcările preotului ce se afla în Altar. Unii erau preocupați mai mult de preot decât de propria rugăciune. În concluzie, femeile nu aveau voie în Altar deoarece acela era locul preotului, care îl aducea pe Hristos poporului.
Când au voie femeile să intre în Altar?
Nu doar femeile nu au voie să intre în Altar, ci nimeni nu are treabă cu acest loc sfânt în afară de preot. Canonul 69 al Sinodului VI spune următoarele:
„Nimănui dintre mireni nu-i este îngăduit să intre în altar, însă stăpânirea împărătească nu este oprită de la aceasta, când ar voi să aducă daruri Creatorului după o tradiţie foarte veche”.
Există doar două cazuri când femeile au voie să intre în Altar. Una ar fi atunci când se sfințește noul Altar. În acel moment toată lumea este chemată ca semn al iubirii divine. Iar, un alt caz în care femeile au voie în Altar este în cazul mănăstirilor de maici. Canoanele spun că:
„Le este îngăduit călugărițelor să intre în altar’, ca să ajute preotul la slujire, la fel cum și la parohie anumiți bărbați mireni ajută preotul la slujbe”.
Putem deduce faptul că Hristos este Altarul bărbatului, iar femeia este Biserica bărbatului.