Fără somn nu putem trăi, asta este clar și dovedit științific. Însă, atunci când merg la culcare, foarte multe femei au un anumit ritual, pe care îl respectă cu sfințenie: duș fierbinte înainte de a se băga în pat, pijamale pufoase, care emană parfum, demachiere facială etc. Totul pare perfect până aici. Fără să ne dăm seama, facem o mare greșeală cu fețele de pernă, cărora nu le acordăm la fel de multă atenție ca îngrijirea personală. Află de ce nu trebuie să dormi mai mult de trei nopți la rând pe aceeași lenjerie de pat.
De la primele ore ale dimineții visezi deja la momentul în care vei face o baie fiebinte și te bagi în pat, seara. Te învelești cu cea mai pufoasă pătură și te pregăteși de somn într-un mediu curat. Sau așa credeai.
Pe măsură ce zilele trec, pielea moartă rămâne pe fețele de pernă, la fel ca machiajul, transpirația, parfumul, cremele de față sau serul de păr. Din acest motiv, specialiștii și dermatologii recomandă schimbarea lenjeriei de două, până la trei ori pe săptămână.
Potrivit dermatologului Hadley King, atunci când lăsăm acest reziduu pe pernă, mai multe zile la rând, acarienii „radiază de fericire”, pentru că este hrana lor! Cu alte cuvinte, dacă nu schimbi fața de pernă suficient de des, te expui excesiv la gândaci microscopici, responsabili de multe probleme de sănătate (alergii, de pildă).
Demachierea înainte de culcare este esențială pentru piele, spun dermatologii. În timpul nopții, celulele se regenerează, așa că trebuie să avem o față curată. Însă, chiar dacă respecți sfaturile specialiștilor, se întâmplă ca excesul de cremă, transpirația, murdăriă de pe fața de pernă și alte produse diferite să permită bacteriilor și chiar ciupercilor să se plimbe liber pe lenjeria de pat. Acest lucru, fără îndoială, este decisiv în apariția coșurilor, acneei și a iritațiilor pielii.
Am vorbit deja despre una dintre părțile corpului care intră cel mai mult în contact cu perna, și anume pielea feței. Dar asta nu este tot. Și părul este afectat de murdăria de pe lenjeria de pat.
Cheltuiești o groază de bani la coafor, pe produse pentru hidratarea părului și șampoane de calitate. Iar când te trezești a doua zi dimineață, podoaba capilară arată ca și cum nu te-ai fi ocupat deloc de ea. Pe lângă murdăria care poate interfera cu aspectul părului tău, în special pe scalp, unele materiale îl pot deteriora și chiar provoca ruperea firelor. Experții recomandă folosirea prosoapelor de mătase, deoarece elimină umezeală și respinge praful. Mai mult, ajută la prevenirea ridurilor. Pentru toate acestea, dr. Hadley spune că nu ar trebui să treacă o săptămână fără să schimbi fețele de pernă.