De ce nu a fost lăsat primarul Nicușor Dan să intre în Palatul Victoria. Motivul nebănuit

De ce nu a fost lăsat primarul Nicușor Dan să intre în Palatul Victoria. Motivul nebănuit
Schimbare de decor la întâlnirea dintre Nicușor Dan și Florin Cîțu

Astăzi ar fi trebuit să aibă loc întâlnirea dintre Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, și premierul interimar, Florin Cîțu, la Palatul Victoria. În contextul actualelor restricții, accesul în cadrul instituțiilor statului se face doar pe baza certificatului verde. Și cum Nicușor Dan nu este vaccinat, acest aspect a devenit o problemă, rezolvată ulterior.

Întâlnire de gradul zero la Palatul Victoria

Astăzi, la Palatul Victoria, Nicușor Dan ar fi trebuit să aibe o întâlnire de gradul zero cu premierul interimar Florin Cîțu. Descuțiile, în principal, erau legate de de preluare a ELCEN-Electrocentrale de către primăria generală. Pe aest subiect au mai fost discuții, preliminare, la începutul lunii. Momentuls tabilit pentru întrevederea celor doi, așa cum era anunțat, ar fi trebuit să fie ora 12:30, dar a intervenit o problemă legală.

„Azi, 4 noiembrie în jurul orei 12.30 are loc întîlnirea dintre primul ministru Florin Cîțu și Nicușor dan, primarul general al Capitalei. Cei doi, așa cum anunțaseră după o intâlnire preliminară care avut loc pe 1 noiembrie, vor incerca să prezinte o soluție clară.

Reamintim că ELCEN se află în insolvență juridică, fiind mamangeriată, în prezent, de un un administrator judiciar. Rezulatul întîlnirii va face obiectul unui comunicat de presă.”; se spune în informarea trimisă pe adresa redacției Impact.

Prin hotărârile date de CNSU la finele lui octombrie, în instituțiile statuli nu se mai poate intra fără prezentarea certificatului verde. Din câte ne aducem aminte, Nicușor Dan decalra că nu este vaccinat, dar trecut prin boală. Cu toate astea, la întâlnirea de la Palatul Victoria, se pare că nu a avut asupra sa documentul cu pricina. Cu alte cuvinte edilul Bucureștiului nu putea intra în Palatul Victoria.

Schimbare de decor la întâlnirea dintre Nicușor Dan și Florin Cîțu

Având în vedere restricțiile și faptul că Nicușor Dan nu avea asupra sa certificatul verde, s-a decis mutarea întâlnirii la sediul PNL, dar și aici tot spațiu închis este, și deci ar fi trebuit să existe documentul. Trecând peste acest detaliu, ședința a avut în cele din urmă, iar Nicușor Dan, la final a răspuns unor întrebări adresate de jurnaliștii aflați în fața sedului PNL.

Cum era de aștetpat, la întrebarea dacă are sau nu certificatul verde, Nicușor Dan a răspuns „în momentul ăsta nu am”. Cât despre concluziile întâlnirii dintre cei doi, edilul a anunțat că va plăti o trime din costul gigacaloriei, dar a mai făcut și câteva precizări, după cum urmează:

 „Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul București, raportul era 2 la 1, două părți plătea primăria, o parte cetățeanul. Raportul nu o să fie mai mic, Primăria plus Guvernul o să plătească cel puțin 2 treimi.

Dacă anul trecut a fost 195 lei, să fie și anul acesta tot de 195 lei. Ceea ce poate să facă Guvernul este să subvenționeze gazul și să scadă prețul de producție care este furnizat de ANRE”, a spus Nicușor Dan.

„Am cerut celor de la Termoenergetica să ne dea detalii”

Cât despre adevăratul subiect la acestei întâlniri, cel legat de ELCEN, Nicușor Dan declara înainte de întrevederea de astăzi:

„Am cerut celor de la Termoenergetica să ne dea detalii privind formarea prețului pentru distribuția și transportul energiei termice, ca să avem o evaluare a uneia dintre componentele importante ale viitorului preț al gigacaloriei (cealaltă componentă fiind prețul de producție a energiei termice). Punctual pentru București, am ridicat problema achiziției ELCEN de către Primăria Capitalei și am convenit că va avea loc o discuție separată cu premierul Florin Cîțu, în această săptămână.

Voi merge la această discuție după ce voi avea o nouă întâlnire cu reprezentanții Termoenergetica și cu liderii grupurilor din CGMB, ca să pot veni cu propuneri concrete și cu o viziune comună la nivelul Bucureștiului despre problema termoficării. Vorbim nu doar de soluții de sprijin pentru această iarnă, ci de refacerea pe fond a unui sistem de termoficare învechit, care până acum a fost doar cârpit, nu modernizat”, declara primarul general Nicuşor Dan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI