De ce ne vizitează străinii țara și câți bani sparg când ajung aici

de: Diana Radu
17 12. 2018

Majoritatea turiștilor străini vin în România pentru afaceri, congrese și târguri. Astfel, țara noastră a devenit o destinație pentru turismul de afaceri. Câți bani sparg stăinii în România.

Aproximativ 2,21 de milioane de turiști au vizitat România, în primele nouă luni ale anului. Aceștia au cheltuit suma de 5,24 miliarde de lei , spre deosebire de primele nouă luni ale anului 2017, când aceștia au cheltuit 4,68 miliarde de lei. Adică cu cu 12% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În trimestrul al treilea al acestui an, aproximaiv 938.300 de turiști au fost cazați în România, iar cheltuielile acestora a ajuns la un total de 2,17 miliarde de lei. În timp ce în aceeași perioadă a aului trecut, țara noastră a găzduit 960.500 de străini, care au cheltuit, nu mai puțin de 2,03 miliarde de lei.

Motivul principal pentru care străinii, au ales ca destinație de sejur România în trimestrul al treilea l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (53,1% din numărul total de turişti străini), cheltuielile acestora au reprezentat 60,3% din total.

„Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (46,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (66,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi”, potrivit Institutul Naţional de Statistică (INS).

Un procent de 51,4% din suma totală cheltuită de turiști străini s-a dus pe cazare. În timp ce pe locul doi s-au aflat restaurantele și barurile, cu un procent de 17,5%. Iar pe ultimul loc cumpărăturile, cu 13,3% procente.

„Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 43,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 33,3%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 48,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 37,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere”, mai arată studiul INS.