De ce mâncatul târziu crește foamea. Ce spune ultimul studiu al specialiștilor

de: Sabina Anastasia
10 10. 2022

La nivel mondial, numărul persoanelor care suferă de obezitate și de boli asociate cu această condiție medicală este în continuă creștere. Un studiu recent pune într-o nouă perspectivă consecințele consumului alimentar la ore înaintate din zi. Află în rândurile de mai jos de ce mâncatul târziu crește foamea.

Cum influențează mesele târzii greutatea

Și tu mănânci alimente noaptea? Numărul consumatorilor care se îngrașă excesiv din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase este în creștere. Multe persoane pun kilograme în plus din cauza faptului că mănâncă la ore foarte târzii. Este deja cunoscut că un consum de diverse produse alimentare seara și noaptea poate modifica semnificativ greutatea corporală.

Mâncatul la ore târzii este corelat cu o ardere mai slabă a caloriilor față de aportul caloric. Totodată, din cauza acestui obicei, apetitul crește, iar crearea de celule adipoase de asemenea. Mecanismele fiziologice și moleculare din organismul uman sunt puternic influențate de obiceiurile alimentare ale omului.

Cu toții am fost încurajați încă din adolescență să ne ferim de mâncatul seara sau pe timpul nopții. Totuși, foarte puține analize s-au concentrat pe efectele pe care un astfel de obicei le are asupra greutății corporale.

În realitate, nu există niciun studiu cuprinzător cu privire la cum influențează mâncatul târziu cei trei factori principali ai obezității, anume: apetitul, numărul de calorii arse și crearea țesuturilor adipoase.

„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica motivul pentru care mâncatul târziu crește riscul de obezitate. Cercetările anterioare efectuate de noi și de alții au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate, cu o creștere a grăsimii corporale și cu o diminuare a succesului în ceea ce privește pierderea în greutate. Am vrut să înțelegem de ce”, a declarat doctorul Frank A. J. L. Scheer de la Universitatea Harvard.

De ce mâncatul târziu crește foamea, de fapt

Frank A. J. L. Scheer, director al unui program medical de la Universitatea Harvard din Statele Unite, a explicat pe înțelesul tuturor ce au descoperit oamenii de știință în cadrul noului studiu realizat pe mai multe persoane supraponderale sau obeze.

Concluziile analizei arată că mâncatul la ore târzii afectează semnificativ senzația de foame a organismului. Și nu doar senzația de foame, ci și hormonii de reglare a apetitului, anume grelina și leptine. Dacă mâncăm târziu, leptina – hormon care semnalează creierului senzația de sațietate și plinătate – este în plină scădere.

Totodată, când mâncăm târziu, nivelurile de leptină nu doar că sunt reduse, ci rămân scăzute pentru o perioadă de peste 24 de ore. Asta înseamnă, practic, că un consumator va simți că îi este foame pentru perioade foarte lungi de timp, în ciuda faptului că mănâncă.

Mai mult decât atât, persoanele care mănâncă târziu ard mai puține calorii. Și le ard și într-un ritm mult mai lent. Potrivit concluziilor cercetătorilor, acești consumatori prezintă o adipogeneză moleculară crescută și o lipoliză scăzută. Este vorba despre procesul prin care se descompun trigliceridele.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci noaptea. Românii trebuie să aibă mare atenție: e ireversibil

Cu alte cuvinte, când mâncăm târziu, în organismul nostru are loc crearea de noi țesuturi adipoase. Între timp, procesul metabolic prin care substanțele care devin grăsime sunt descompuse este și el mai puțin eficient. Grăsimea se depune, astfel, în cantități mult mai mari.