Mulți dintre noi ne-am intrebat, poate, de ce lui Dumnezeu ne adresăm cu „Tu”, iar prelaților cu „Înaltpreasfinția Voastră”, „Preafericit” sau alți astfel de termeni. Răspunsul ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, vine să lămurească această chestiune care îi frământă pe unii credincioși.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, este unul dintre cei mai respectați și iubiți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române. El a fost ales de Sfântul Sinod al BOR ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în data de 21 iulie 2020, ceremonia de întronizare având loc în data de 26 iulie 2020, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Părintele Calinic este ua dintre fețele bisericești importante la care credincioșii apelează dacă au nevoie de o învățătură, o vobă bună sau un sfat pentru viață. Este recunoscut ca un om cu suflet de aur, iar în activitatea sa pastoral-misionară a susținut mii de slujbe, fiind totodată coordonator al programului „Nici un sat fără biserică”, iniţiat de Preafericitul Patriarh Daniel. În plus Părintele Calinic este ctitor principal al multor biserici și așezăminte sociale.
A participat activ inclusiv la ajutorarea refugiaților ucraineni ajunși în țara noastră ca urmare a războiului de peste graniță, motiv pentru care a primit o scrisoare de recunoștință de la Înaltpreasfințitul Părinte Onufrie, Mitropolit al Kievului și al întregii Ucraine.
Recent, părintele Calinic a fost întrebat de un credincios care este motivul pentru care lui Dumnezeu i se adresează cu „Tu, Doamne”, în timp ce prelaților li se adresează cu „Înaltpreasfinția Voastră”.
„Sunt mai sfinți ca Dumnezeu”, a întrebat nedumerit credinciosul.
„Este o mică mare diferență între „sfințit” și „sfânt”. Poți să fii sfințit, prin Taina Hirotoniei, dar să nu fii canonizat, respectiv proclamat sfânt. Or, Dumnezeu este Sfânt prin excelență!”, i-a răspuns ÎPS Calinic.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a explicat că acei termeni la care făcea referire mireanul nu reprezintă gradul de sfințire a unui prelat ci doar un rang administrativ, spunând totodată că indiferent de titulatură nimeni nu își poate permite să își măsoare sfințenia cu Dumnezeu.
„Treptele hirotoniei arată că există o revărsare graduală a harului dumnezeiesc. Cât privește termenii „Preasfințit”, „Înaltpreasfințit” și „Preafericit”, aceștia nu se referă la gradul de sfințire, pentru că așezarea în demnitatea de arhiepiscop, mitropolit sau patriarh nu este urmată de o altă hirotonie (întrucât este o hirotesie), ci vizează doar un rang administrativ. Așadar, deși suntem făcuți după chipul lui Dumnezeu, nu ne permitem să ne măsurăm în sfințenie cu Dumnezeu. Pace și bucurie!”, i-a răspuns prelatul. (D.P.)