De ce laptele pasteurizat are o valabilitate mai mare. Câte zile este sigur pentru consum după ce l-ai deschis
Te-ai întrebat vreodată de ce laptele pasteurizat are o valabilitate mai mare decât cel la sticlă, pe care îl cumperi de la piață sau de pe raionul cu alimente bio? Există un motiv concret pentru care producătorii de lactate apelează la procesul de pasteurizare a laptelui crud. Află în rândurile de mai jos câte zile poți consuma produsul, după ce l-ai deschis.
De ce laptele pasteurizat are o valabilitate mai mare, de fapt
Fără îndoială, ai remarcat și tu tehnicile de promovare a consumului de lapte crud în spațiul public. Potrivit publicațiilor de specialitate, acesta nu este recomandat de către experți, care spun că laptele crud este periculos și prezintă riscuri reale pentru sănătate, dacă nu este colectat în condiții stricte de igienă. În schimb, încurajează consumul de lapte pasteurizat.
Practic, laptele pasteurizat este un lapte crud supus unui tratament termic imediat după ce a fost colectat. Operațiunea în sine durează maximum 20 de minute. Producătorii apelează la această metodă pentru a distruge bacteriile din produs. În condițiile cu pricina, laptele pasteurizat prezintă un termen de valabilitate mai îndelungat decât laptele crud.
După ce este supus tratamentului termic, laptele este răcit în doar câteva secunde. Prima operațiune se desfășoară la temperaturi înalte, între 60 și 95 de grade Celsius. Ulterior, urmează procesul de răcire bruscă, ce are loc la o temperatură cuprinsă între 4 și 6 grade Celsius. Apoi, produsul este depozitat în recipiente speciale, pentru a fi transportat și expus la rafturile din magazine sau supermarketuri.
Agenții patogeni precum Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria și alții sunt, astfel, distruși complet. Specialiștii spun că aceasta este varianta de lapte cea mai sănătoasă și recomandată pentru consum.
Cum are loc pasteurizarea laptelui și câte zile îl poți consuma
Există mai multe tipuri de pasteurizare a laptelui la care apelează producătorii de produse lactate:
- pasteurizarea joasă, de lungă durată – laptele este încălzit la 63-65°C, câteva minute;
- pasteurizarea medie, de scurtă durată – laptele este încălzit la 71-74°C, maximum 15-20 de secunde;
- pasteurizarea înaltă – laptele este încălzit la 85-87°C instantaneu, în câteva secunde;
- pasteurizarea UHT – laptele crud este încălzit la 80-95°C instantaneu, în câteva secunde;
- pasteurizarea UHT – laptele fermentat este încălzit la 85-90°C instantaneu, în câteva secunde.
99,9% dintre bacteriile prezente în lapte sunt distruse, în urma procesului de pasteurizare. Totuși, trebuie precizat că, pe lângă agenții patogeni, se distruge și o mare parte din vitamina B12.
În urma operațiunii amintite, laptele pasteurizat prezintă un termen de valabilitate prelungit chiar și cu câteva luni de zile. Potrivit specialiștilor, un lapte supus unui proces standard de pasteurizare poate fi consumat până la două săptămâni, de la momentul desigilării sale. În cazul folosirii metodei UHT, laptele poate și consumat chiar și după zece luni maximum.