De ce l-a dat Elena Ceaușescu afară din televiziune pe Cristian Țopescu. Totul a pornit de la un meci de fotbal

De ce l-a dat Elena Ceaușescu afară din televiziune pe Cristian Țopescu. Totul a pornit de la un meci de fotbal
Elena Ceaușescu l-a dat afară de la TVR pe Cristian Țopescu

Regretatul comentator sportiv Cristian Ţopescu a avut o perioadă foarte complicată după anul 1983, când a făcut o afirmație ce azi pare normală și deloc deplasată. După un meci de fotbal, România – Suedia (1-0), reputatul comentator a făcut o afirmaţie care i-a adus o suspendare de 7 ani. Cea care a impus această măsură a fost chiar Elena Ceauşescu.

Elena Ceaușescu l-a dat afară de la TVR pe Cristian Țopescu

Pe scurt, Ţopescu comisese imprudenţa de a spune pe post că unii dintre fotbaliştii români, printre care şi Cămătaru, autorul golului victoriei, ar trebui să fie lăsaţi să plece din ţară pentru a juca în străinătate. Ceea ce era de neconceput înainte de Revoluţie. Mulţi jucători de mare talent, printre care şi regretatul Nicolae Dobrin, Silviu Lung, Ilie Balaci, Ştefănescu, Boloni etc au ratat transferuri la Real Madrid, Benfica, Fiorentina pe sume uriaşe, din cauza regimului comunist.

În interviurile date înainte de moartea sa, Cristian Ţopescu a comentat episodul legat de această suspendare. El a amintit cum în perioada aceea se discuta în cercurile fotbalistice româneşti despre posibilitatea unor jucători români care aveau oferte de la echipe importante din stăinătate să li se permită să joace peste hotare. Probabil era dorința regimului de a mai pune mâna pe valută. Însă în comentariul acelui meci, Țopescu a prezentat lucrurile cași cum ar fi în folosul jucătorilor, al cluburilor lor și al fotbalului românesc în general.


„Vorbele mele au fost interpretate de primul ministru, Constantin Dăscălescu. El a pus mâna pe telefon, a sunat-o pe tovarăşa de la Cabinetul 2, cum i se spunea Elenei Ceauşescu, şi i-a zis: Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară. Am aflat mai târziu asta de la şeful lui de cabinet, care mi-a fost coleg în Parlament. Fireşte că eu nu mă referisem la tinerii din România, nu mă referisem la toţi sportivii sau la toţi fotbaliştii din România, ci numai la câţiva care jucaseră multe meciuri în naţională şi meritau o asemenea recompensă.

Urmarea? Am fost scos din Televiziunea Română, suspendat pe termen nelimitat. Această suspendare avea să dureze până în 1990″, a mărturisit Cristian Țopescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI