De ce l-a chemat Mirel Rădoi pe „noul Hagi” la națională. S-a aflat secretul convocării jucătorului de 15 ani de la Farul

De ce l-a chemat Mirel Rădoi pe „noul Hagi” la națională. S-a aflat secretul convocării jucătorului de 15 ani de la Farul
De ce l-a chemat Mirel Rădoi pe „noul Hagi” la națională. S-a aflat secretul convocării jucătorului de 15 ani de la Farul

De ce l-a chemat Mirel Rădoi pe „noul Hagi” la națională. Decizia de a-l convoca pe Enes Sali pentru meciurile României cu Islanda și Liechtenstein a ridicat multe sprâncene. Cu atât mai mult cu cât puștiul de 15 ani și 8 luni nu a mai prins echipa la Farul în ultimele două partide campionat și nici n-am fost titular în vreuna din cele 7 meciuri în care a apărut. Explicația gestului selecționerului este, însă, logică și relativ simplă, după cum a explicat Nicolae Dică, secundul lui Mirel Rădoi.

De ce l-a chemat Mirel Rădoi pe „noul Hagi” la națională

De ce l-a chemat Mirel Rădoi pe „noul Hagi” la națională. Convocarea lui Enes Sali, fotbalistul de doar 15 ani de la Farul, a stârnit multe valuri. Inclusiv presa inernațională a vorbit în termeni elogioși despre „noul Hagi” așa cum l-au prezentat ziariștii italieni de la prestigioasa Corrierre dello Sport. Sali, născut în Canada din părinți români de etnie turcă, a devenit deja cel mai tânăr marcator din istoria primului eșalon al fotbalului românesc. El a înscris în partida cu Clinceni, disputată în septembrie, la vârsta de 15 ani, 6 luni și 21 de zile.

Dar Mirel Rădoi nu l-a chemat pe „noul Hagi” la națională pentru a stabili recorduri. Chiar dacă Sali ar deveni și cel mai tânăr jucător care a debutat la prima reprezentativă. Motivul  – mai serios –  este legat de faptul tânărul fotbalist este, deocamdată, eligibil și pentru naționalele Canadei, țara în care s-a născut, dar și a Turciei, datorită etniei familiei sale. Elevul lui Gică Hagi de la Farul a jucat pentru tricolorii U17, dar, conform regulilor FIFA, acest lucru nu contează în momentul în care un fotbalist e pus în situația să aleagă între mai multe echipe naționale de seniori.

S-a aflat secretul convocării jucătorului de 15 ani de la Farul

Mirel Rădoi a înțeles pericolul ca Enes Sali, considerat, oricum, un mare talent, să fie pierdut de naționala României în czul cine știe cărei oferte tentante din partea federațiilor din celelalte două țări menționate. Dacă va juca fie și un singur minut într-una dintre partidele din noiembrie, Enes Sali va rămâne jucătorul României, fără riscul de a mai „furat”, mai târziu, de alte naționale.

Nicolae Dică, secundul lui Rădoi pe banca tricolorilor, a explicat acest lucru, subliniind și că decizia convocării lui a fost a staff-ului tehnic al naționalei, fără nicio intervenție din partea FRF.

Este un jucător de mare perspectivă, un talent care în ultimii ani în România nu a mai apărut. De la Hagi nu a mai apărut un jucător cu asemenea calităţi la vârsta lui. A reuşit să se impună şi în Liga 1, adică să vină la vârsta lui şi să facă diferenţa. Acesta a fost lucrul care a contat foarte mult pentru noi.

Este un jucător de viitor şi este important pentru el, pentru moralul lui să îl aducem la echipa naţională. A fost decizia noastră, noi am gândit să îl aducem. Nu a venit nimeni din federaţie să spună ”Luaţi-l pe Sali!”, a declarat Nicolae Dică pentru Telekom Sport.

„De ce să te trezești că peste doi ani îl pierzi?”

Este şi această treabă, de ce să nu iei un jucător şi să te trezeşti că peste doi ani îl pierzi că nu l-ai luat la echipa naţională în această perioadă? Poate se duce să joace pentru altă ţară”, a declarat antrenorul secund al naționalei, conform aceleiași surse.

În luna septembrie, tatăl jucătorului, Engi Sali, a declarat că, deocamdată, prima opțiune pentru fiul său este naționala României.

Deocamdată e aici, joacă pentru România. Eu sper că va fi România. Suntem turci, dar nu suntem cetățeni turci. Avem dublă cetățenie, română și canadiană. Pentru mine, România e prima variantă”, a spus Engi Sali, conform gsp.ro.

Dacă va intra măcar un minut pe teren în partida cu Islanda, din 11 noiembrie sau cu Liechtenstein, din 14 noiembrie, această dilemă va fi definitiv rezolvată.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI