Bucuria pe care o simte o proaspătă mămică atunci când își ține bebelușul prima dată în brațe este un sentiment de nedescris. Ai observat că, în majoritatea cazurilor, după ce îl legeni în timp ce îl plimbi prin cameră, începe să plângă atunci când te așezi? De ce îți plânge bebelușul când te așezi cu el. Ce se întâmplă în corpul lui, de fapt.
Cu siguranță asta ți s-a întâmplat și ție sau cuiva cunoscut. Foarte mulți bebeluși încep să plângă imediat ce te-ai așezat, după o serie de legănat și plimbat copilul în brațe, prin cameră. Motivul este unul de natură științifică, iar „de vină” este chiar evoluția. Conform celor de la fatherly.com, reacția iritantă a bebelușului ar putea avea origini evolutive.
Da, nou-născuții urăsc atunci când te așezi. Sunt precum mici sergenți de foraj, forțând noii părinți să fie atenți sau să meargă înainte și înapoi prin sufragerie, pentru a-i determina să nu mai dea din picioare și să se oprească din plâns. Dar de ce plâng bebelușii când sunt lăsați jos? Ce diferență are un copil dacă stai în picioare sau așezat și de ce părinții timpurii sunt mai degrabă un joc de călătorie non-stop decât unul de așezare liniștită și de îmbrățișare? Răspunsul este unul destul de simplu, spun specialiștii.
„Răspunsul calmant al sugarului la transportul matern este un set coordonat de reglementări centrale, motorii și cardiace. Sugarii sub șase luni, transportați de o mamă plimbătoare, au oprit imediat mișcarea voluntară și plânsul și au prezentat o scădere rapidă a ritmului cardiac. Răspunsurile calmante pot crește probabilitatea de supraviețuire a sugarului în cazurile de evadare de urgență de către diada mamă-sugar”, conform autorilor unui studiu din 2013 în Current Biology, care au observat mame umane și șoareci încercând să-și aline nou-născuții, scriu jurnaliștii de la sursa citată.
Pentru studiu, oamenii de știință au atașat EKG-uri la 12 sugari sănătoși și le-au cerut mamelor să îi așeze într-un pătuț, să îi țină așezați sau să îi plimbe prin cameră timp de 30 de secunde. Rezultatele confirmă ceea ce știu deja cei mai mulți dintre părinți: bebelușii sunt fericiți când sunt plimbați, speriați când stau locului și de-a dreptul supărați când sunt așezați într-un pătuț. Acest studiu a urmărit modul în care ritmul cardiac al fiecărui copil a încetinit până la un nivel relaxant, ori de câte ori mamele lor se ridicau.
„Analizele de variabilitate a ritmului cardiac au arătat că scăderea ritmului cardiac a fost semnificativ mai mare în timpul transportului decât în timpul deținerii. Aceste date sugerează că sugarii au fost mai relaxați în timpul transportului decât în timpul deținerii, nu numai comportamental, ci și fiziologic. ”, au completat cercetătorii.