De ce îți este foame tot timpul. Detaliul secret, de care habar nu aveai: ce boli se ascund

de: Dumitrache Diana
16 10. 2020

Dacă îţi este foame tot timpul deşi mănânci mai mereu, atunci trebuie să ştii că acest lucru poate fi provocat de o mulţime de factori. Iată ce boli se ascund în spatele acestui detaliu!

Motivele pentru care îţi este foame tot timpul

Tocmai ai terminat de mâncat şi simţi că nu te-ai săturat? Eşti mereu înfometat? Înseamnă că organismul tău îţi dă semne că ceva este în neregulă. Specialiştii susţin că trebuie să urmărim cu atenţie acest fenomen şi să încercăm să aflăm ce ce întâmplă de fapt. De vină pentru senzaţia constantă de foame ar putea fi stresul, regimul alimentar, hormonii, oboseala sau o hidratare necorespunzătoare.

În primul rând, este important să ştii câteva lucruri despre leptină, hormonul de control al poftei de mâncare. Rolul acesteia este să transmită creierului semnalul că tocmai ai mâncat şi eşti sătul. În cazul în care eşti rezistent la leptină, există posibilitatea să suferi de diabet zaharat, hipertiroidism, obezitate sau pur şi simplu să ai un regim alimentar nesănătos.

Aşadar, unul dintre motivele pentru care îţi este foame tot timpul ar putea fi faptul că obişnuieşti să consumi fast-food, ceea ce înseamnă că eşti dependent de aceste alimente. Sucurile acidulate, produsele de patiserie, pizza, burgerii, dulciurile din comerţ sau cartofii prăjiţi te satură pe moment, însă nu oferă nimic altceva organismului. Mai mult, te îngraşă văzând cu ochii. Tot ce poţi face pentru a scăpa de această problemă este să începi să mănânci mai multe fructe, legume crude, cereale integrale, peşte sau proteine slabe (pui, curcan, ouă).

O altă cauză pentru senzaţia de foame constantă este setea. În cazul în care nu eşti hidratat corespunzător, ai putea crede că îţi este foarte foame, însă, în realitate, ai nevoie de apă. Nutriţioniştii recomandă ca înainte să mâncăm, să bem un pahar mare cu apă.

De ce îți este foame tot timpul. Detaliul secret, de care habar nu aveai: ce boli se ascund

Stresul şi oboseala = foame

Este demonstrat ştiinţific că atunci când eşti stresat tinzi să mănânci mai mult decât de obicei. În cazul în traversaţi o perioadă stresantă şi simţiţi nevoia să mâncaţi tot ce aveţi în frigider, este recomandat să ieşiţi puţin la aer. Astfel, vă faceţi ordine în gânduri. De asemenea, puteţi bea un ceai de tei sau să consumaţi un fruct. Bananele sunt ideale pentru a induce o stare de linişte.

Dacă nu ai dormit suficient în ultima perioadă, este foarte posibil să vrei să mănânci mai mult. Cercetătorii de la Tubingen University din Germania şi Upsalla University din Suedia au studiat această problemă luni la rând. Aceştia au aflat că lipsa de somn se află în strânsă legătură cu senzaţia continuă de foame. Mai mult, se pare că organismul îţi va cere numai mâncare nesănătoasă.

De asemenea, dacă mănânci prea repede, poţi simţi că îţi este foame mai mereu. Motivul?! Creierul “îşi dă seama” că ai mâncat după aproximativ 20 de minute. Aşadar, ia muşcături mici, mestecă bine şi savurează mâncarea. Doar aşa vei reuşi să consumi mai puţine calorii şi să îţi dai seama dacă îţi mai este sau nu foame.