De ce Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la Paște. Care este semnificația acestei sărbători
Înălţarea Domnului, cunoscută drept și Ziua Eroilor sau Ispas, se prăznuiește întotdeauna la 40 de zile după Paște. Anul acesta, sărbătoarea cu cruce roșie va pica într-o zi de joi, atât la ortodocși, cât și la catolici. De Înălțarea Domnului, oamenii salută cu „Hristos S-a Înălțat!” și se răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat!”. Totuși, sunt puține persoane care știu de ce Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la Paște!
Înălțarea Domnului – semnificație sărbătoare
Înălțarea Domnului se celebrează an de an la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos și semnifică o sărbătoare foarte importantă pentru toți românii. Această sărbătoare marchează intrarea definitivă a umanității Sale în Rai, de unde urmează a se întoarce pe pământ.
Potrivit scrierilor religioase, după Înviere, Iisus s-a arătat apostolilor vreme de 40 de zile, apoi s-a înălțat la cer în prezența lor. Se spune că ucenicii au primit har și au devenit propovăduitori ai credinței creștine.
În acest an, Înălţarea Domnului, cunoscută drept și una dintre cele 12 mari praznice împărăteşti ale creştinătăţii, este prăznuită într-o zi de joi, mai exact pe 25 mai. La fel ca în ziua de Paşte, de Înălțare se înroșesc și se ciocnesc ouă, atunci când spunem „Hristos S-a Înălțat!”
În vremurile de demult, Înălțarea era celebrată la 50 de zile după Paște, odată cu Pogorârea Sfântului Duh, de Rusalii. Abia la finalul secolului al IV-lea, sfinții părinți au decis ca Înălțarea Domnului să fie sărbătorită la 40 de zile după Paște și să aibă o dată diferită de Rusalii.
De ce Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la Paște
Conform calendarului ortodox, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos are loc Înălțarea Domnului. Dar de ce Înălțarea Domnului se sărbătorește la fix 40 de zile de la Paște?
Încă din secolul IV s-a stabilit că durează 40 de zile până la ‘intrarea definitivă a umanității lui Isus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu’. Înainte de această decizie, Înălţarea Domnului se prăznuia în ziua de Rusalii.
Creștinii ortodocși consideră această sărbătoare ca o mărturie a învierii și a vieții veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.
Înainte de a se înălța, Mântuitorul le-a transmis ucenicilor săi următoarele cuvinte: „Vă este de folos ca Eu să mă duc“ (In. 16, 7). „Dacă Eu doar voi învia, dar nu Mă voi duce ca să vi-L trimit pe Sfântul Duh, atunci toată iconomia Mea, întruparea, propovăduirea, răstignirea şi învierea vor fi zadarnice”.
Anul acesta, Înălțarea Domnului pică într-o zi de joi, 25 mai. Conform tradițiilor, Cerurile sunt deschise de la Paște până la Înălțare, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi, ci ajung direct în Rai.
În această zi, creștinii fac pomeni și împart pentru cei trecuți la odihna veșnică. Dintre preparatele oferite nu trebuie să lipsească brânza, ceapa verde, pâinea proaspătă și aburinda, precum și rachiul sau vinul.
Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Domnului
Rugăciunea care trebuie rostită de Înălțarea Domnului
„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!
Goneşte de la noi, ticăloșii, gândurile rele care ne tulbură, căci știi, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufletești şi luminează ochii cugetelor noastre!
Tu știi că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.
Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălțăm cugetele şi simțirile noastre la cer, pentru a ne împărtăși şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”
Citește și: Ce feluri de mâncare este bine să dai de pomană de înălțarea Domnului