De ce i-a fost retrasă, de fapt, Andreei Răducan medalia de aur de la Sydney 2000. Sabotaj la nivel internațional?

Andreei Răducan i-a fost retrasă medalia de la Sydney, în urma unui scandal de dopaj

Gimnastica românească a trecut printr-un mare scandal în anul 2000, când Andreea Răducan a câștigat medalia de aur la individual-compus la Sidney, dar aceasta i-a fost retrasă în urma unui scandal de dopaj. Chiar dacă ulterior s-a stabiit că sportiva nu a fost avantajată de medicamentele pe care le-a luat, medalia nu i-a fost înapoiată, ceea ce i-a făcut pe mulți să se gândească la un sabotaj la nivel internațional.

Andreei Răducan i-a fost retrasă medalia de la Sydney, în urma unui scandal de dopaj

Jocurile Olimpice din Sidney 2000 au fost marcate de o gravă greșeală a organizatorilor. Capra pentru sărituri a fost reglată cu câțiva centimetri mai jos și mai multe sportive s-au accidentat în timpul repetițiilor și al concursului. Britanica Annika Reeder s-a accidentat atât de grav încât a fost nevoită să abandoneze competiția. Greșeala a fost descoperită de australianca Allana Slater, iar concursul a fost reluat după ce aparatul a fost reglat.

Andreea Răducan a executat exercițiul înainte ca greșeala să fie corectată, dar a refuzat să repete evoluția și a continuat cu prestații excelente la bârnă și sol. La sfârșitul competiției de individual compus, primele trei locul erau ocupate, în ordine, de Andreea, Simona Amânar și Maria Olaru.

După terminarea concursului Comitetul Olimpic Internațional a anunțat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, care era la vremea respectivă o substanță interzisă. A fost eliminată din concurs, în ciuda apelurilor făcute, iar medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint și Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz.

Foto: Instagram Andreea Răducan
Foto: Instagram Andreea Răducan

O investigație a scos la iveală faptul că mai multe gimnaste au urmat un tratament prescris de doctorul echipei. În seara de dinaintea concursului, Andreea Răducan a luat două pilule de Nurofen, un medicament comun împotriva febrei și tusei. Doctorul echipei a fost găsit vinovat de neglijență, iar decizia dscalificării Andreei a fost atacată la Curtea de Arbitraj Sportiv, care a admis faptul că gimnasta română nu a fost avantajată datorită medicamentelor pe care le-a luat. Hotărârea Comitetului Olimpic Internațional nu a fost însă anulată.

Gimnastele române au declarat deschis că medalia de aur la individual compus aparține de drept Andreei. Simona Amânar și Maria Olaru au vrut să refuze medaliile în semn de protest, dar au revenit asupra deciziei pentru a îmbunătăți clasificarea întregii delegații românești.

„Nu am câștigat-o eu. A fost câștigată de Andreea, și îi aparține Andreei”, a declarat Simona Amânar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI