Unul dintre simțurile care ne trezesc amintiri din copilărie este, fără îndoială, mirosul. Aromele percepute în primii ani de viață par să fie de neuitat, indiferent dacă vorbim despre o prăjitură aparte sau despre rufele proaspăt spălate, pe care mamele obișnuiau să le lase la zvântat în soare. Știi de ce hainele uscate afară au un miros plăcut? Iată care sunt secretele!
Ți se întâmplă și ție să resimți, din când în când, aroma unui detergent sau al unui balsam cu care au fost spălate rufe și să te duci cu gândul direct la vremea copilăriei tale? Multe gospodine aleg să curețe diverse articole vestimentare cu produse care să emane miros asemănător cu cel perceput în primii ani de viață.
Dacă ai sesizat vreodată că hainele lăsate la zvântat afară au un miros mai plăcut decât cele uscate în casă, nu ai greșit deloc. Grupuri de cercetători au studiat acest fenomen timp de ani de zile, descoperind că motivele din spatele fenomenului depășesc cu mult efectele chimicalelor și a parfumurilor folosite la ciclurile de spălare.
Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga au analizat ce efecte are soarele când vine vorba despre rufele lăsate la uscat afară. Pentru a afla ce se ascunde în spatele fenomenului, specialiștii au spălat manual trei prosoape, în apă curată, fără microorganisme sau săruri minerale care să le afecteze mirosul.
Un prosop a fost pus la uscat într-o cameră întunecată, un altul a fost pus într-un balcon umbrit, iar al treilea articol a fost expus în lumina directă a soarelui. Diferențele sesizate au fost semnificative. Află în rândurile de mai jos care sunt motivele pentru care articolele vestimentare uscate afară au un miros mai plăcut decât celelalte.
Potrivit studiului realizat de specialiștii de la Universitatea din Copenhaga, prosoapele uscate în camera întunecată și în balconul umbrit prezentau mai multe substanțe chimice, precum aldehide și cetone. Compușii organici cu pricina sunt asociați de cercetători în analiza amintită cu parfumul sau mirosul natural al plantelor.
Ambele prosoape au prezentat, de asemenea, un compus adesea folosit în industria alimentară și a parfumurilor ca agent aromatizant, numit pentanal. Acesta emană o aromă dulce și fructată. Au mai fost descoperiți și octanal și nonanal, cu mirosuri puternice. Toți acești compuși afectează mirosul hainelor în momentul în care ozonul din aer reacționează cu materialul din care sunt confecționate articolele, au explicat specialiștii.
Te-ar putea interesa și: De ce hainele ies umede din uscătorul de rufe. Ce greșeli majore comiți, de fapt
Există, în schimb, o relație directă între prosopul uscat în aer liber și lumina soarelui, care intră în contact cu materialul umed. În urma fenomenului au loc unele transformări chimice care conduc la emanarea unui miros mai plăcut decât în cazul celorlalte prosoape. Totuși, este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma fenomenul, au precizat cercetătorii.