De ce ghioceii sunt asociați cu moartea. Ce legende și mituri există despre vestitorii primăverii

de: Cătălina Burghelea
13 02. 2022

Ghioceii sunt unele dintre cele mai iubite flori de primăvară, pe care lumea îi asociază cu bucuria și speranța renașterii naturii. Din cale-afară de gingași, nu este de mirare de ce bărbații își surprind iubitele, în luna martie, cu un buchețel de ghiocei albi. În pofida semnificațiilor pozitive, puțini știu că aceste flori de primăvară anunță moartea.

Ce nu știai despre ghiocei, vestitorii primăverii

Tabloul oferit de tarabele pline cu ghiocei ne umple sufletul de bucurie și speranță. Ghioceii prevestesc primăvara, lumina, bunătatea și lista poate continua. Cu toate acestea, în unele culturi, aceste flori gingașe aduc ghinion, durere și moarte.

Delicați și puternici, deoarece pot înflori peste straturile de zăpadă, clopoțeii primăverii au inspirat numeroase povești și legende, de-a lungul timpului. Unele tradiții și superstiții asociază ghiocelul cu moartea.

Unele credințe populare îi asociază cu ghinionul și moartea

Despre vestitorii primăverii se spune că sunt primele flori care au răsărit pe pământ, după ce Adam și Eva au fost izgoniți din Rai. Un înger ar fi transformat fulgii de zăpadă în ghiocei, pentru a le alina durerea primilor pământeni.

Spre deosebire de români sau alți est-europeni, britanicii consideră că ghioceii aduc ghinion. În UK, acești clopoței plăpânzi sunt cunoscuți drept florile Domnului, deoarece au fost aduși inițial pe meleagurile Angliei de către călugării italieni în mănăstiri. Astfel, ghioceii s-au răspândit prin cimitirele din jurul lăcașurilor monahale și au căpătat un renume straniu, de flori care prevestesc sau anunță moartea.

În Anglia, aceste flori albe au semnificații macabre

Deși pentru noi, ghioceii reprezintă Soarele, căldura primăverii, lumina și bucuria, pentru englezi, aceste flori albe au semnificații macabre. Niciun britanic nu oferă ghiocei unei persoane bolnave, de teamă să nu îi grăbească moartea. De asemenea, în Anglia nu se aduc acasă ghiocei pe 2 februarie, când este Întâmpinarea Domnului, și nici pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților (Sfântul Valentin). De teamă să nu rămână nemăritate, fetele tinere se păzesc de primii ghiocei înfloriți.

Oamenii se tem să ofere ghiocei

Această credință ciudată își are originea într-o veche povestioară potrivit căreia o fată a încercat să își vindece iubitul rănit de rivali cu ghioceii luați de la biserică. Doar că bulbii, fiind otrăvitori, au afectat sângele băiatului și l-au omorât. De atunci, prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, oamenii se tem de ghiocei.

Dincolo de aceste tradiții si superstiții, românii iubesc foarte mult ghioceii, pe care îi cultivă în toate grădinile. Aceste flori albe anunță primăvara și sunt unele dintre cele mai frumoase simboluri de mărțișor.