27 sept. 2022 | 23:17

De ce fermentează zacusca de fasole. Greșelile pe care le fac și gospodinele cu experiență

Utile
De ce fermentează zacusca de fasole. Greșelile pe care le fac și gospodinele cu experiență
De ce fermentează zacusca de fasole.

De ce fermentează zacusca de fasole, un preparat pe care gospodinele îl prepară, de obicei, pentru iarnă. Chiar și gospodinele cu experiență pot comite greșeli care le poate aduce surprize neplăcute atunci când desfac borcanul de zacuscă de fasole. Iată ce trebuie să știi despre acest preparat!

De ce fermentează zacusca de fasole

Zacusca de fasole este un preparat savuros, însă se poate strica destul de repede. Preparată doar din legumele de toamnă, ea este unul dintre alimentele de bază pentru cei care țin postul Crăciunului sau al persoanelor care au o dietă fără alimente de origine animală. De asemenea, zacusca de fasole este și un aliment sănătos pentru copii, însă este de preferat să nu adaugi piper sau alte condimente dacă o prepari pentru cei mici.

Însă, în cele mai multe dintre cazuri, zacusca de fasole se strică deoarece borcanele nu sunt închise ermetic, iar zacusca prinde aer foarte ușor. Dacă aerul intră în borcan, la scurt timp poate să apară mucegai la suprafața borcanelor cu zacuscă. În condițiile în care fasolea este un aliment ce fierbe foarte ușor, este obligatoriu să depozitezi zacusca de fasole într-un loc foarte rece.

Dacă vrei să fii sigur că zacusca de fasole nu o să se strice și că o vei putea mânca oricând pe parcursul iernii, poți să pui conservant. Însă nu este foarte recomandat să folosești conservant la zacuscă, doar la cea de fasole poți folosi, pentru a evita ca aceasta să fermenteze. De asemenea, pentru o mai mare siguranță că borcanele nu vor prinde aer, ele trebuie sterlizate.

Cum se sterilizează corect borcanele

Sterilizarea uscată se poate face la cuptor. Pe o tavă metalică, se pun borcanele și capacele lor încă umede, cu picăturile de apă rămase de la ultima clătire.

Tava cu borcane și capace se introduce în cuptorul rece, iar apoi se pornește căldura. După circa 15 minute, se va vedea prin geamul cuptorului cum încep să sfârâie stropii de apă de pe borcane și apoi se evaporă. Din momentul acela, se mai lasă un minut. Sterilizarea optimă se face la 105 – 110 grade Celsius.

Atunci se oprește căldura cuptorului și se întredeschide ușa acestuia, lăsând borcanele și capacele să se răcorească încet, până când le vine rândul la umplut.

Indicat mai este și ca sterilizarea să fie făcută în așa fel încât borcanele să fie umplute cu zacusca de fasole. Răcorirea lor durează în jur de o jumătate de oră, dar după aceea trebuie imediat umplute.

Parteneri
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
„Te pui jos şi te rogi, până cade obuzul”. Povestea românului care a luptat în prima linie a frontului din Ucraina mai bine de un an
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
O zi demnă de uitat în România. Vremea, cum nu se poate mai rea
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
Călin Georgescu anunță sfârșitul pentru Klaus Iohannis. Ce se va întâmpla cu președintele: Așa a plecat și Ceaușescu
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
PENSIILE vin cu ÎNTÂRZIERE in 2025! POȘTA ROMÂNĂ a CONFIRMAT!
Mediaflux
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro