De ce fermentează castraveții murați, devin moi și nu mai sunt crocanți. Greșeala pe care o fac multe românce

de: Mariana Olteanu
24 08. 2023

Mai sunt doar câteva zile până la venirea toamnei, iar, gospodinele au început deja pregătirile. Nelipsiți din cămară sunt și castraveții murați. Însă, uneori, aceștia pot fermenta. De regulă, procesul de fermentație este unul natural produs de bacterii, drojdie sau mucegai, care descompun compușii chimici din alimente.

De ce fermentează castraveții murați?

Foarte multe gospodine se întreabă în ce împrejurări are loc acest fenomen. Se pare că, acest proces este cauzat de anumite greșeli pe care acestea le fac. Pentru a evita producerea unor astfel de greșeli e necesar să alegem castraveți proaspeți și fermi, fără pete sau semne de deteriorare.Sunt șanse mari ca orice imperfecțiune să ducă la o calitate scăzută.

De asemenea, e necesar ca recipientele să fie corect igienizate. În acest fel, se poate evita contaminarea. Pentru a evita astfel de greșeli, e necesar să le sterilizăm folosindu-ne de cuptor sau să spălăm cu apă fierbinte atât borcanele cât și capacele acestora. În acest fel, putem preveni creșterea bacteriilor dar și dezvoltarea mucegaiului.

Te-ar putea interesa și: Nu mai pune zahăr în castraveţii muraţi. Aşa vor rămâne crocanţi până primăvara

Cum putem preveni fermentarea castraveților?

Și cantitatea de sare poate influența într-o anumită măsură calitatea castraveților. Pe lângă cantitate trebuie să ținem cont și de calitatea saramurii. Aceasta trebuie să fie fără iod și fără aditivi. E necesar să respectați rețeta de saramură. În acest fel, veți putea preveni posibilele probleme.

Dacă punem o cantitate mult prea mare de sare riscăm să înmuiem prea mult castraveții. În schimb, o cantitate prea mică poate conduce la alterarea gustului.

Te-ar putea interesa și: Ce să pui în borcanele de castraveţi pentru a rezista mai mult timp. Aşa rămân crocanţi toată iarna

Un alt factor important este și temperatura la care sunt păstrați aceștia. Este indicat să-i ținem într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o pivniță sau o cămară, pentru a le menține prospețimea cât mai mult timp posibil.

O temperatură mult prea ridicată poate accelera procesul de fermentație și poate duce la înmuierea lor prematură. De asemenea, e necesar ca legumele să fie complet scufundate în saramură, pentru a evita proliferarea bacteriilor dăunătoare (mucegaiul). Ținând cont de aceste sfaturi, putem evita situațiile neplăcute în care borcanele cu castraveți fermentează.

Te-ar putea interesa și: Cât se fierb castraveții bulgărești. Secretul ca să nu se înmoaie. Așa se vor menține crocanți și gustoși toată iarna