De ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români. Are legătură directă cu „Deșteaptă-te, române!”
După evenimentele din Decembrie 1989, ca urmare a ieșirii de sub dictatura comunistă, una din primele schimbări a fost cea a trecerii de la imnul socialist, „Trei culori”, sau Tricolorul, la un alt imn de stat, „Deșteaptă-te, române!”. Astfel că, azi vorbim despre acest lucru și aflăm de ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români.
De la poezia „Răsunet”, la „Deșteaptă-te, române!”
În urmă cu 176 de ani, într-o revistă a acelor vremuri, „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, era publicată o poezie patriotică, având legătură cu evenimentele pașoptiste din acea vreme a anuliui 1849. Poezia, sub numele de „Răsunet”, și semnată de poetul revoluționar Andrei Mureșanu, era publicată la data de 21 iunie 1848.
Conform documentelor vremii, Andrei Mureșanu publica acest poem revoluționar ca un răspuns la un alt mare poet al vremii, Vasile Alecsandri, acesta publicând pe 24 mai același an, un alt poem patriotic, „Către români”.
Deși la un moment dat au existat adevărate polemici asupra identității celui care a scris melodia acestui cântec, în cele din urmă s-a făcut lumină și în acest aspect.
Au fost controverse pe marginea compozitorului
După apariția cântecului, s-a vehiculat ideea că ar fi fost, de fapt, vorba de un compozitor anonim, dar documentele vremii, parte din ele descoperite ulterior, vorbeau în mod concret despre cine era adevăratul compozitor, așa cum scrie și Mitropolitul Iosif Naniescu al Moldovei:
„Instalandu-mă în mitocul Episcopiei Buzeului – continuă Mitropolitul -, a venit la mine reposatul Anton Pann, cu care am facut cunostință și prietenie. În una din zilele lunei Septembrie 1839, el mi-a scris cu mâna lui acest cântec în notațiunea psaltichiei. Manuscriptul original îl păstrez și azi”.
De la momentul apariției, deși titlul era cu totul altul, avea să devină popular sub denumirea de „Deșteaptă-te, române!”, muzica aparținându-i unui alt mare om de cultură, Anton Pann. După apariția acestui cântec, „Deșteaptă-te, române!” devine din ce în ce mai popular în rândul românilor revoluțiuonari, din regiunile istorice.
Ba mai mult, timp de un an, între 1917- și 1918 avea să devină imnul de stat al Republicii Democrate Moldovenești, conform Wikipedia. Tot la vecinii de peste Prut, dar între 1991-1994, autoritățile adoptau același cântec ca Imn de stat, după destrămarea URSS.
De ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români
După cum bine se știe, unul din momentele definitorii ale istoriei contemporane ale României, sunt evenimentele din Decembrie 1989, când românii reușesc să iasă de sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu, și astfel demolând un întreg regim, care a guvernat România timp de 50 de ani.
În 22 decembrie, când au fost declanșate revoltele de la București, „Deșteaptă-te, române!” a răsunat pe străzile Capitalei, în timp ce tab-urile miliției încercau să înăbușe revoluționarii.
Ulterior, după dărâmarea regimului dictatorial, și intrarea în noua formulă de guvernare, democratică, Parlamentul României lua decizia de a adopta cântecul compus de Anton Pann, pe versurile lui Andrei Mureșanu, ca Imnul oficial de Stat, iar data de 29 iulie să fie sărbătorită ca Ziua Imnului Național al României.
Decizia ca „Deșteaptă-te, române!” să devină Imnul Național a fost semnată pe 16 iulie 1994, prin Legea 75, iar în baza normelor de aplicare intra în vigoare efectiv din anul 2001. În ceea ce privește celebrarea zilei de 29 iulie ca Ziua Imnului Național al României, decizia era luată prin Legea 99 din 1998.