Marți, 23 aprilie 2024, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox. În această zi sfântă, românii respectă o serie de tradiții populare, pentru a fi feriți de cele rele. De ce este bine să te cântărești de Sfântul Gheorghe? Aflați toate detaliile în materialul următor.
În fiecare an, data de 23 aprilie este una extrem de importantă pentru toți credincioșii, fiind ziua în care aceștia îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, denumit și Purtătorul de Biruință.
Această sărbătoare cu cruce roșie îi face pe mulți români să respecte o serie de tradiții și obiceiuri, mai ales în mediul rural. Una dintre cele mai neobișnuite superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Gheorghe este legată de greutatea unei persoane. Unii credincioși aleg să se cântărească pe 23 aprilie, dar nu știu cu adevărat semnificația acestui obicei străvechi.
Vezi și: Nume care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe 2024. Cui trebuie să îi urezi la mulți ani
Ei bine, credința populară spune că cei care se vor cântări în ziua sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe vor avea parte de sănătate și mult noroc în viață. Mai mult de atât, aceste persoane vor fi ferite de farmece, vrăji și ghinioane tot anul.
O altă tradiție spune că fetele nemăritate trebuie să privească, în această noapte, într-o cofă plină cu apă, dacă vor să-și vadă ursitul în ajunul zilei de Sfântul Gheorghe.
Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2024. Ce trebuie să facă fetele nemăritate
O altă credință populară spune că, în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, tinerele din mediul rural pun pe mijlocul drumului brazde verzi împodobite cu coronițe. Apoi, fetele le urmăresc pentru a vedea dacă feciorii din zonă le calcă sau nu. În cazul în care băieții ocolesc coronițele puse pe deal, acest lucru semnifică faptul că fetele le sunt dragi și este posibil ca în acel an, tinerele să se căsătorească.
Tot în dimineața zilei de 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, fetele merg pe furiș în pădure, pentru a culege mătrăgună și năvalnic. Potrivit superstițiilor străvechi, ele cred că aceste plante le vor aduce pețitori bogați, dacă le vor pune în pod sau sub streașină.
Conform vechilor înscrieri bisericești, Sfântul Gheorghe este și patronul măcelarilor, agricultorilor, călăreţilor, fermierilor şi al bolnavilor de lepră.
În ziua praznicului Sfântului Gheorghe, după slujbă, în toate bisericile din țară, credincioşii primesc flori de liliac, iar în unele zone din sudul ţării ei primesc crenguţe de leuştean, plante care au efecte benefice asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor, ocrotindu-i, în acelaşi timp, de situaţii neprevăzute.
În plus, pe 23 aprilie, este bine ca uşile şi ferestrele casei să fie împodobite cu ramuri de salcie.