06 feb. 2024 | 17:46

De ce este atât de cald în luna februarie 2024. Cum explică experții

Vremea Meteo
De ce este atât de cald în luna februarie 2024. Cum explică experții
Cum explică specialiștii

De ce este atât de cald în luna februarie 2024? Românii și-au pus această întrebare în ultimele zile, când temperaturile au atins și 18 grade și următoarele zile se anunță însorite și cu valori de peste 20 de grade, anormale pentru luna februarie. Care este explicația meteorologilor despre acest fenomen care a cuprins țara noastră?

Meteorologii anunță temperaturi de primăvară în februarie

Prognoza meteo pentru perioada 5 – 18 februarie 2024, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, anunță o vreme neobișnuit de caldă în toate regiunile. 

Vezi și: ANM a dat prognoza meteo pentru 1 mai și Paște 2024. Cum va fi vremea în mijlocul primăverii

În special în zonele de sud, sud-vest și sud-est, temperaturile maxime se vor apropia de pragul de 20 de grade Celsius.

În perioada următoare se anunță un episod de vreme neobișnuit de călduroasă în cea mai mare parte a țării. 

La începutul săptămânii viitoare, metodologii spun vă vântul va sufla cu intensitate mai mare în zonele montane, unde la altitudini considerabile rafalele ar putea depăși viteze de 90-100 km/h, dar și în restul teritoriului. 

Această căldură extraordinară este adusă de aerul tropical de origine nord-africană, care va crește temperatura cu 10-15 grade peste medie pentru această perioadă din an. 

În special în regiunile vestice, sud-vestice, sudice și sud-estice, meteorologii estimează că valorile termice vor atinge între 18 și 20 grade Celsius. De asemenea, sunt așteptate și extinderi ale precipitațiilor pe parcursul săptămânii viitoare.

În perioada 5-12 februarie, meteorologii anunță o vreme deosebit de caldă, cu temperaturi ale maximelor cuprinse între 15 și 17 grade Celsius și ale minimelor între 4 și 9 grade Celsius.

Vezi și: Prognoza meteo până pe 18 februarie în România. Vremea se schimbă brusc, ce fenomene apar

După această perioadă, temperaturile vor începe să scadă, astfel că spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, maximele vor atinge în medie 4-5 grade Celsius, iar minimele se vor apropia de -1 grad Celsius. 

De asemenea, probabilitatea pentru precipitații va crește începând cu data de 13 februarie.

De ce este atât de cald în luna februarie 2024

Ieri, Bucureștiul a înregistrat cea mai caldă zi de 5 februarie din istoria măsurătorilor meteorologice: 20 de grade Celsius, de patru ori mai mult decât ar fi fost normal. 

Și zilele următoare vor fi deosebit de calde. 

Locuitorii din București au fost surprinși de această vreme extremă. În timp ce ar trebui să avem maxime cuprinse între 0 și 6 grade Celsius în această perioadă, temperaturile se vor situa între 12 și 19 grade Celsius.

„Vom avea o încălzire a vremii. Prima parte a săptămânii va aduce o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit, vorbim de un aer tropical care va migra spre sud-estul Europei, inclusiv peste țara noastră.

În prima parte a săptămânii viitoare vor fi temperaturi de primăvară în toată țara. Noaptea, temperaturile vor oscila între 0 și 7 grade”, a declarat meteorologul Mihai Huștiu.

Vezi și: Vreme de aprilie, în februarie. Temperaturile cresc brusc, zonele în care vor fi 20 de grade

El a mai spus că vom avea parte și de vânt foarte intens, dar și precipitații.

„O să avem parte şi de vânt foarte intens, începând cu după-amiaza zilei de duminică şi mai ales luni o să fie vânt foarte puternic în toată ţara.

La munte, viteza vântului să depășească 100 sau chiar 120 de km/h. Vor fi şi precipitații în aceste zile, pe vest, pe centru şi pe nord mai ales sub formă de ploaie şi doar pe crestele cele mai înalte montane, lapoviță şi ninsoare”, a continuat meteorologul.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Tunelul care va lega Europa de Africa. Când vei putea să călătorești cu trenul din Spania în Maroc
Click.ro
Noutăți despre starea lui Florin Piersic. Ce transmit medicii săi
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
SEMAFOARELE se schimbă definitiv. NOILE REGULI de circulație pentru șoferi
Capital.ro
Domeniul din România care are criză de angajați, în ciuda salariilor atractive. Bani "în mână" între 4.000 și 14.000 de lei
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro