De ce este adăugat iod în sarea de bucătărie, de fapt. Detaliul pe care puţini îl ştiu

de: Sabina Anastasia
11 02. 2023

Te-ai întrebat vreodată de ce este adăugat iod în sarea de bucătărie, de fapt? La fel precum clorura de sodiu, cunoscută de publicul larg sub denumirea de sare, iodul vine la pachet cu beneficii importante pentru organism. Absența sa din programul alimentar poate conduce la apariția anumitor afecțiuni de sănătate.

Cât iod ar trebui să consumi zilnic

Furnizarea de iod organismului este esențială. Absența iodului din alimentație poate conduce la dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate serioase, printre care se numără și anomalii grave, precum retradul mental. Această din urmă condiție este ireversibilă, în comparație cu alte boli.

Specialiștii din domeniul sănătății au analizat, de-a lungul timpului, efectele absenței iodului din dieta de zi cu zi. Potrivit oamenilor de știință, un astfel de obicei conduce la infertilitate, precum și la avoturi spontane și nașterea de copii subponderali. Este important ca organismului uman să îi fie furnizat iod, însă nu în cantități exagerate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a maximum cinci grame pe zi de iod. Acesta se găsește în mod natural în mai multe alimente, precum pește, fructe de mare, sardine, creveți, ouă și lapte. Iodul este unul dintre ingredientele adăugate și în sare. De-a lungul timpului, doza de iod a fost modificată.

Odată cu schimbarea obiceiurilor alimentare ale populației, și cantitatea de iod din sare a suferit modificări, spun specialiștii. De exemplu, în Brazilia, consumul de sare a crescut din cauza unor diete de zi cu zi bazate, în foarte mare parte, pe alimente procesate. Brazilienii au consumat, în medie, 12 grame de iod pe zi, o cantitate mult peste cea ideală. Atunci, producătorii au modificat cantitățile de iod din sare în așa fel încât să nu expună consumatorii niciunui pericol.

De ce este adăugat iod în sarea de bucătărie, de fapt

De ce se adaugă iod în sare, însă? Puțini și-au pus această întrebare. Ei bine, istoria arată că, în urmă cu câteva decenii, numărul persoanelor care prezentau gușă din cauza dezvoltării anormale a glandei tiroide era în plină creștere.

Nu este singurul simptom ce poate fi remarcat în acest sens. Persoanele care au probleme cu glanda tiroidă pot să prezinte și noduli și chisturi în regiunea gâtului, spun specialiștii în sănătate.

Când spui glandă tiroidă, spui iod. Iodul joacă un rol cheie în acest caz, realizând o sinteză a hormonilor produși de glanda tiroidă. Hormonii cu pricina influențează procesul de creștere a organismului și pot să afecteze organe precum rinichii, ficatul și inima.

În contextul dat, specialiștii au găsit o soluție pentru a reduce numărul persoanelor care prezintă gușă din cauza glandei tiroide: adăugarea de iod în sare. Există numeroase beneficii al furnizării de iod organismului, în cantitățile recomandate. În cazul femeilor însărcinate, de exemplu, iodul asigură buna dezvoltare a bebelușilor.