Dacă îți place să gătești, mai mult ca sigur ai deja în bucătăria ta frunze de dafin pe care le folosești pentru a aromatiza diverse feluri de mâncare. Știi de ce este bine să pui câteva frunze de acest fel și pe rafturile din cămara ta? Planta are proprietăți mai puțin cunoscute româncelor.
Dafinul este o plantă folosită încă din cele mai vechi timpuri. Este cunoscută pentru utilizările sale în domeniul culinar, precum și în medicina tradițională. Puține românce știu că frunzele sale au proprietăți ce pot ajuta și în alte scopuri decât cele obișnuite.
De mii de ani, dafinul este folosit pentru a calma durerea produsă de bolile reumatice. În acest sens, frunzele se folosesc doar local. Zdrobește o mână de foi de dafin uscate și pune-le într-un borcan cu un litru de ulei de măsline. Presară deasupra amestecului coaja unei portocale.
Lasă preparatul să stea astfel timp de 20 de zile, apoi folosește-l local pentru a masa mușchii și articulațiile. Vei sesiza în scurt timp că durerea se va elibera, potrivit specialiștilor.
Știai că poți folosi frunze de dafin în locul produselor chimice când vrei să speli pardoseaua, parchetul sau podeaua din locuință? Practic, tot ce trebuie să faci este să pui cinci frunze ale acestei plante în apă. Întreaga casă se va reîmprospăta datorită mirosului intens și unic ale plantei.
Există și alte utilizări, mai puțin cunoscute româncelor. Frunzele plantei joacă un rol important în combaterea stresului și a anxietății, datorită proprietăților care relaxează sistemul nervos central. Tot ce trebuie să faci este să prepari o infuzie cu câteva foi de dafin. Poți adăuga și flori de mușețel.
Știai că frunzele de dafin pot fi folosite și pentru a îndepărta diverse insecte sau dăunători care invadează cămările sau beciurile? Poate fi vorba despre gărgărițe, molii și chiar gândaci. Dacă vrei să scapi de astfel de vietăți, este suficient să pui câteva frunze pe rafturile din cămară sau printre recipientele de alimente.
Te-ar putea interesa și: A ars două frunze de dafin într-un bol și a lăsat așa pentru două ore. Trucul e foarte util, trebuie să-l încerci
Aroma intensă a frunzelor de dafin va ține insectele departe de borcanele cu legume pentru iarnă sau de dulcețuri ori alte preparate dulci. Frunzele uscate de dafin mai protejează și cerealele stocate, fasolea, lintea și alte produse pe care româncele le folosesc în sezonul rece.