Specialiștii în dermatologie au explicat de ce e bine să faci duș după scufundarea în apa mării. Deși apa sărată poate să prezinte și unele beneficii, este periculoasă pentru organismul uman, dacă nu te îngrijești corespunzător. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să procedezi după baia în mare sau ocean.
În sezonul estival, multă lume obișnuiește să meargă la mare și să se scufunde în apă. Pe moment, activitatea poate fi foarte relaxantă, însă trebuie să-i fie acordată foarte multă atenție, fiindcă apa sărată a mării nu are doar beneficii. Dincolo de faptul că închide porii, absoarbe excesul de sebum și echilibrează formarea lui, prezintă și unele pericole.
Un grup de medici dermatologi și cercetători în domeniu au analizat modul în care reacționează pielea după o baie în ocean. Studiul a fost publicat recent în revista Environmental Research și arată că bacteriile care se adună pe piele, după scufundarea în apă sărată, pot să prezinte mai multă rezistență la antibiotice, fiind astfel mai dificil de tratat.
Nivelurile ridicate de bacterii pot să se mențină pe piele până la șase ore după scufundarea în ocean, arată medicii dermatologi. Acest lucru înseamnă o probabilitate ridicată de infectare a pielii, motiv pentru care se recomandă să faci duș cât mai repede posibil, după baia în apă sărată.
Dușul te va ajuta să îndepărtezi bacteriile de pe corp, care se pot aduna pe piele nu doar dacă faci baie în apă sărată, ci și dacă petreci mult timp pe plajă sau înoți în piscină. Straturile de bacterii suprapuse sau conglomeratele de bacterii pot să contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni pe bază de infecții serioase.
„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este măcar să te clătești puțin. Poți să apelezi chiar și la un demachiant pe care să îl folosești cât timp ești pe plajă. Nu este nevoie să folosești un săpun special sau să te freci din răsputeri. Spălarea delicată cu un săpun simplu și apă curată este suficientă. Curățarea pielii cu apă și săpun reduce populația de bacterii, protejându-te de infecții”, au arătat medicii dermatologi.
Specialiștii în domeniul dermatologiei mai recomandă să nu folosești bureți, mănuși sau alte materiale cu care să îți freci pielea când te speli, după ce ai făcut baie în ocean. Astfel de obiecte pot să mărească probabilitatea de acumulare a bacteriilor pe corp și le pot ajuta să pătrundă în piele în timp ce faci duș. Cel mai bine este să te speli cu mâna.