Mușcatul medaliei este unul dintre cele mai recunoscute gesturi pe care sportivii le fac după ce câștigă o competiție. David Popovici, înotătorul român care a cucerit, recent, două medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, nu face excepție. Dar de ce își mușcă sportivii medaliile? Ei bine, află totul despre acest obicei din rândurile de mai jos!
Mușcarea medaliei are legături cu perioada ”Goanei după aur” din California, în anii 1800. La vremea aceea, căutătorii de aur mușcau din bucățile găsite pentru a testa autenticitatea acestora.
Aurul adevărat este mai moale decât alte metale, așa că dacă se putea mușca și rămâneau urme, însemna că era cu adevărat aur. Însă, medaliile olimpice, de exemplu, conțin doar aproximativ șase grame de aur, restul fiind argint.
Conform Oxford Economics, o medalie de aur olimpică costă circa 950 de euro. În ciuda faptului că nu sunt confecționate doar din aur, simbolismul rămâne puternic, iar sportivii continuă să perpetueze acest gest tradițional.
Un alt motiv pentru care sportivii își mușcă medaliile este presiunea exercitată de fotografi și cameramani. David Wallechinsky, președintele Societății Internaționale a Istoricilor Olimpici, a explicat într-un interviu pentru CNN în 2012 că sportivii mușcă medaliile la cererea fotografilor.
”A devenit o obsesie pentru fotografi,” a spus Wallechinsky. ”Cred că o văd că pe o fotografie iconică, ca ceva ce poți vinde probabil. Nu cred că este ceva ce sportivii ar face probabil de la sine.”
Această practică a devenit atât de populară încât a fost adoptată la nivel global, în diverse competiții sportive. Fotografiile cu sportivii mușcând medaliile sunt acum considerate imagini iconice și sunt adesea folosite în mass-media pentru a simboliza victoria și triumful.
Citește și Ce se ascunde în cutia primită de David Popovici la Jocurile Olimpice. Toți medaliații o au!
Deși poate părea un gest inofensiv, mușcarea medaliei poate avea și consecințe neplăcute. David Moeller, un concurent german la sanie care a participat la Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010, a declarat că și-a ciobit un dinte după ce a mușcat din medalia sa de argint.
Aceasta arată că, deși este un gest popular și simbolic, poate fi riscant pentru dinții sportivilor. David Popovici, la fel ca mulți alți sportivi, continuă să respecte acest obicei, aducând un omagiu tradiției și oferind fotografiilor o notă de autenticitate și simbolism.
Fie că este vorba de testarea autenticității aurului, fie că este o cerere a fotografilor, acest gest rămâne unul iconic și apreciat în lumea sportului.