Cu siguranță v-ați întrebat măcar odată de ce crește presiunea în centrala termică. Aceasta este una dintre cele mai frecvente defecțiuni ale centralei termice. Ce trebuie să faceți și care sunt cauzele acestei probleme, aflați în rândurile următoare.
În primul rând, este bine de știut că presiunea centralei termice se exprimă în bari. De regulă, pentru ca centrala noastră să funcționeze corect, valoarea trebuie să fie cuprinsă între 1 bar și 2 bari. Este indicat ca apa din interiorul sistemului de încălzire să aibă o presiune între cele două valori, 1.5 bari fiind cel mai recomandat.
Sistemul va intra în avarie și nu va mai funcționa fără apă. Acest lucru se întâmplă atunci când senzorul instalației indică scăderea presiunii în circuitul de încălzire al centralei sub 0.8 bari.
Există situații în care presiunea poate trece de 3 bari, iar atunci supapa de siguranță se va deschide. În acest mod se elimină automat surplusul de apă. În de modelul de centrală pe care îl aveți, poate intra în avarie și se oprește singură.
Atunci când se întâmplă ca presiunea să fie mai mare decât valoarea considerată normală, este posibil să vă întâlniți cu una dintre următoarele probleme:
Apa intră în centrală printr-un robinet de umplere, care este montat în partea de jos a sistemului. Atunci când se întoarce apa în centrală, trebuie să verificați și acul manometrului pentru a nu depăși valoarea de 2 bari.
Presiunea apei poate crește din cauza umplerii neglijente după o scădere de presiune sau defectarea robinetului. Acest lucru se poate întâmpla și dacă robinetul de umplere a fost uitat deschis. În acest caz, puteți scade presiunea prin aerisirea caloriferelor.
De cele mai multe ori, această problemă apare atunci când centrala termică nu a mai fost folosită o perioadă lungă de timp sau atunci când nu se ține cont de aerul din instalație.
În cazul în care presiunea din centrala termică atinge o valoare de peste 2,5 bari, există posibilitatea să fie aer în circuitul de încălzire. Dacă întâmpinați această problemă, este recomandată scăderea presiunii printr-un aerisitor sau prin golirea instalației, până când valoarea ajunge la 1,5 bari.
Vasul de expansiune este elementul de siguranță al instalației termice. Protejează sistemele de încălzire cu circuit închis de presiunea suplimentară creată de sursa termică. Când funcționează centrala, apa încălzită își mărește volumul de la 0 la 100 de grade cu circa 4%.
Vasul de expansiune este un rezervor mic care preia diferența de presiune. Dacă presiunea din sistem crește în timpul funcționării și nu există alte cauze, atunci rezervorul prezintă defecțiuni.
De asemenea, vasul de expansiune are două camere. Una dintre ele este umplută cu aer, iar cealaltă cu apa în instalație, ele fiind separate printr-o membrană flexibilă. În momentul în care volumul lichidului crește, membrana se modifică în sensul creșterii volumului, pentru a regla presiunea din sistem.
Dacă această membrană se sparge, nu mai are cine să preia dilatatea apei din instalație. De regulă, vasul de expansiune funcționează corect atunci când presiunea apei este de 1 bar, chiar dacă centrala termică este sau nu în repaus.