De ce crapă varza din grădină. Greșeala banală care îți distruge recolta, de fapt. La asta nu te-ai fi gândit

de: Anca Lupescu
20 09. 2023

Dacă te-ai te-ai întrebat de ce crapă varza în grădina ta, atunci trebuie să știi că răspunsul este unul foarte simplu, la fel ca metoda de a preveni ca acest lucru să se întâmple. O varză crăpată trebuie să fie folosită imediat, fie că o gătești sau îi găsești alte întrebuințări, pentru că ea se va strica rapid. 

Cum plantezi varză

Plantează varza de primăvară cu 4 săptămâni înainte de ultimaul îngheț.Așază varza conform indicațiilor de pe eticheta plantei. Îmbunătățește condițiile solului amestecând câțiva centimetri de compost sau alt material organic bogat.

Protejează plantele noi de vremea rece și udă regulat. Solul ar trebui udat cam 30 de cm în adâncime.

Citește și: Ce să faci dacă s-a crăpat varza din grădină. Trucul genial la care apelează specialiștii

Varza care se maturizează în vreme răcoroasă este dulce. Ca majoritatea legumelor, varza necesită cel puțin 6 ore de soare plin pe zi, cu cât este mai mult, cu atât mai bine. De asemenea, are nevoie de un sol fertil, bine drenat, umed, cu mult material organic bogat. 

pH-ul solului ar trebui să fie între 6.5 și 6.8 pentru o creștere optimă și pentru a preveni boala rădăcinii cluburilor.

Poți adăuga îngrășăminte bogate în azot. Varza crește cel mai bine cu o combinație de sol bun și hrănire adecvată.

Varza poate fi recoltată când capul devine ferm. În funcție de soi și condițiile de creștere, momentul recoltării poate varia. Ar trebui să respecți indicațiile de pe pachetul de semințe sau de la producător pentru a determina momentul potrivit pentru recoltare.

De ce crapă varza în grădină

Dacă te întrebi de ce crapă varza în grădină, trebuie să știi că adesea această problemă apare din cauza udării incorecte. Mai exact, apa nu este distribuită uniform, ceea ce duce la crăparea legumelor.

Citește și: Cum ucizi buruienile fără să-ți rănești plantele din grădină. Trucurile de la experți sunt doar aici

Cantitatea de apă pe care o furnizezi culturii de varză este foarte importantă. Atunci când varza are parte de prea puțină apă, lichidul este absorbit mai rapid de frunzele deshidratate, care au neapărată nevoie de apă.

Așadar, frunzele care primesc apă cresc mai rapid, iar când își măresc volumul, capățâna verzei va crăpa din cauza presiunii.

Este esențial ca atunci când uzi cultura de varză, apa să pătrundă în sol la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri. Vei avea nevoie de cam 10-12 litri de apă pentru fiecare metru pătrat în care ai plantat varza.

Dacă respecți cantitatea de apă și momentul în care uzi cultura, varza va fi sănătoasă și aspectuoasă, dar trebuie să știi momentul când să o recoltezi ca aceasta să fie în cea mai bună formă și să se păstreze pentru mult timp.

Când să recoltezi varza

Unele soiuri de varză se recoltează la 60-70 de zile de la plantare, în timp ce altele necesită mai mult timp. Când cumperi semințe ca să le plantezi, uită-te pe pliculețe și notează-ți exact când trebuie recoltată, ca să nu dai greș.

Vezi și: Ce trebuie să faci cu varza sau ţelina din grădină la final de august. Aşa vor creşte mari în timp record

Dacă lași varza prea mult timp în grădină, aceasta poate crește excesiv și se poate hrăni neîncetat. Această creștere exagerată poate duce la crăparea căpățânilor. Schimbările bruște ale condițiilor climatice, precum seceta urmată de ploi abundente, pot duce la o absorbție rapidă de apă din sol de către rădăcinile varzei. Acest lucru poate provoca o presiune crescută în interiorul căpățânilor verzei, ceea ce favorizează crăparea.

În momentul în care se îngălbenesc frunzele de la baza, atunci știi că este momentul potrivit pentru a o recoltare.

Dar crăparea ei poate să apară și în urma unui sezon secetos urmat de unul cu precipitații abundente.