Toți grădinarii știu că este o adevărată provocare să scapi de buruienile din straturile de flori fără a frumoasele plante odată cu ele. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să apelezi la metode de erbicidare naturale, unele dintre ele fiind obiecte de uz casnic obișnuite, care se regăsesc deja în gospodăria ta.
Indiferent cât de multă grijă ai de grădina ta, este inevitabil ca acele buruieni enervante să nu apară. Distrugerea acestora poate fi făcută foarte ușor cu ajutorul produselor chimice din comerț, numai că ele pot dăuna și planetelor din jur. Acestea nu fac întotdeauna „distincție” între plantele importante din peisaj, florile preferate și buruienile de care vrei scapi.
Pentru a te asigura că nu stropești accidental aceste plante, ar fi mai bine să optezi pentru acele metode naturale de distrugere a buruienilor. În momentul în care observi doar câteva fire care răsar în patul de flori, poți pur și simplu să le smulgi, scoțându-le cu tot cu rădăcini. Dacă a năvălit însă iarba, indicat e să alegi alte variante.
Aplicarea de mulci pentru a suprima buruienile
Fie că folosești compost, scoarță mărunțită, mucegai de frunze sau un alt tip de mulci, aplicarea unui strat relativ gros pe toate straturile de flori primăvara te poate ajuta să înăbușești buruienile înainte ca acestea să aibă ocazia să apară.
Mai mult, astfel de mulci organice vor adăuga nutrienți în sol pe măsură ce se descompun. Important este ca stratul să nu fie pus foarte aproape de tulpinile florilor, pentru că poate încuraja putrezirea acestora.
Dacă buruienile au răsărit deja, încearcă să le îndepărtezi cât mai multe cu mâna înainte de a pune mulci. Supraveghează, preț de câteva zilei, pentru ca nu cumva vreuna din ele să își facă loc și să iasă.
Solarizarea
Pe timp de vară, atunci când căldura este puternică, pune un plastic transparent subțire peste orice zonă în care vrei să ucizi buruienile. Lasă plasticul acolo timp de patru până la șase săptămâni și vei observa cum acestea vor muri.
Soarele încălzește solul și ucide rădăcinile și semințele buruienilor, însă ține cont de faptul că o căldură intensă ucide și organismele benefice.
Torța cu propan
Poți folosi, de asemenea, o torță cu propan pentru a arde buruienile, însă necesită foarte multă precauție. Fă acest procedeu într-o zi în care nu bate deloc vântul, deoarece flacăra poate ucide și iarba sau alte plante din apropiere. Așa că optează pentru zone mai mari, unde nu există plantații importante în apropiere.
Plivitorul
Apelează la un plivitor, acel instrument cu un capăt bifurcat, făcut pentru a săpa adânc în sol și care slăbește și ajută la smulgerea buruienilor din rădăcini.
Apa clocotită
Aceasta ucide țesuturile plantelor, dar, la fel, este important să fie controlată cu atenție, pentru a nu stropi și plantele din jur.
Citește și: A presărat sare în grădină și a descoperit un truc genial. Vei face și tu așa în această primăvară