Perele sunt unele dintre fructele preferate ale românilor, însă nu mulți grădinari știu de ce crapă toamna. Iată motivul pe care sigur nu îl cunoșteai!
Orice fructe, atât cele cu sâmburi cât și cele fără sâmburi, pot crăpa, însă cele mai întâlnite crăpături se pot observa la pere.
În cazul în care un copac dă pere crăpate, să nu crezi din prima că pomul este bolnav.
Motivul este încălcarea echilibrului de maturizare a părților exterioare și interioare ale fătului.
Motivul este dezvoltarea neuniformă a pulpei fătului și a învelișului său exterior.
Totuși, grădinarii care nu au multă experiență pot întâlni situații de genul, mai ales pe vreme caldă și uscată, iar dacă apoi vin ploi, atunci chiar devine o mare problemă.
Seceta oprește creșterea și dezvoltarea fructelor și a pomilor, iar după ce sunt udate, fructele pot începe să crească, în timp ce coaja nu crește la fel de activ ca pulpa, din cauza căreia apare o crăpătură pe suprafața fructului.
Citește și: Pomul din România care face mere și pere în același timp. Fenomenul bizar are o explicație
Singurul lucru pe care îl poți face este să ai grijă să alungi dăunătorii, de exemplu, viespile.
Crăpăturile de pe pere se vindecă singure și rămân ca niște cicatrici maro.
De asemenea, amenințarea acestor fructe poate veni și de la bacteriile patogene. Arborele se poate infecta ușor prin fructe cu crustă, putrezirea fructelor, dar și alte boli fungice.
Astfel, într-o vară uscată, cum a fost acest anotimp, pomul fructifer trebuie udat în timp util, asta pentru a nu cauza lipsă de umiditate.
De altfel, nu uita să acoperi zona din apropierea trunchiului cu mulci, care va proteja rădăcinile de căldură si solul de evaporarea în masă a umidității.
Viespile atacă pomii fructiferi din necesitate, ele caută zahărul din struguri, prune, mere sau pere pentru a putea supraviețuii.
Totuși, pomicultorii își bat capul cu aceste vietăți, mai ales că de multe ori acestea le-au stricat fructele.
Există multe persoane care au preferat să hrănească viespile, ca acestea să nu mai atace fructele. Tot ce ai nevoie este o tăviță sau mai multe, o jumătate de cană de zahăr și oțet.
Pune zahărul în tăvițele respective, apa și oțetul și agită-le bine până când se dizolvă zahărul.
Totuși, ai grijă să nu fie copii prin livadă, pentru că ele vor căuta acele recipiente în care este lichidul dulce, însă pot ataca, crezând că există un pericol în preajmă.
Te-ar putea interesa și: Cât au ajuns să coste perele româneşti. Sunt un lux, puţini îşi mai permit să le cumpere