29 apr. 2024 | 14:04

De ce crapă cozonacul. Greşeala pe care multe gospodine o fac, nu mai iese arătos ca în revistele culinare

Diverse
De ce crapă cozonacul. Greşeala pe care multe gospodine o fac, nu mai iese arătos ca în revistele culinare
De ce crapă cozonacul

Cine nu își dorește să poată pună pe masă, pentru familie și musafiri, preparate nu doar gustoase, dar și arătoase, precum cele din blogurile sau paginile revistelor culinare? Poți face asta cu un celebrul desert românesc, dacăț ții cont de un simplu sfat. Află, din rândurile de mai jos, de ce crapă cozonacul – cauza este o greșeală făcută de multe gospodine.

Un desert tradițional pentru masele de sărbători

Nu există masă de sărbătoare la români de pe care să lipsească, la final, tradiționalul cozonac. Fiecare regiune a țării are varianta proprie de rețetă – cu unele mici modificări. Fie că este umplut cu cacao și nucă, mac sau rahat, este, fără dar și poate, un desert apreciat de oamenii din toate colțurile țării, de la mic la mare.

Nu este deloc simplu de preparat, necesită timp, răbdare, îndemânare și chiar și o condiție fizică destul de bună, în condițiile în care aluatul trebuie frământat foarte bine pentru a putea crește așa cum ne dorim. Un cozonac ca la mama sau bunica acasă nu este niciodată rezultatul norocului. Există o listă destul de lungă de trucuri și recomandări. Chiar și așa, sunt situații în care putem avea surprize neplăcute.

Motivul pentru care crapă cozonacul

O situație cu care se confruntă adesea gospodinele – chiar și cele cu experiență în bucătărie – este aceea de a descoperi, în momentul în care scot cozonacul din cuptor, că acesta a crăpat. Evident, gustul nu este afectat, însă își pierde din aspect, nu mai seamănă cu cei din blogurile sau revistele culinare. Există un singur motiv pentru care se întâmplă asta și nu are legătură cu ingredientele folosite sau modul în care a fost lăsat la dospit sau frământat. Cauza este cuptorul.

Temperatura la care sunt puși cozonacii la copt este foarte importantă, având un rol decisiv în rezultatul final. Multe gospodine îi lasă la valori mult prea mari, fără să își dea seama că fac o mare greșeală.

Te-ar putea interesa și: Cât timp este bun cozonacul după coacere. Aşa te asiguri că îl mănânci proaspăt

Care este temperatura recomandată

În general, cozonacul crapă în momentul în care stratul său exterior este expus la temperaturi mult mai mari decât aluatul din interior. Când setăm o temperatură prea mare, coaja se va face mult mai repede decât miezul, în mod inevitabil, crusta ajunge să se extindă prea mult și să crape.

Temperatura ideală pentru prepararea cozonacului este cuprinsă între 160 și 180 de grade Celsius.

Te-ar putea interesa și: Top 5 greşeli în prepararea cozonacului. Ingredientul care nu îl lasă să crească pufos, puţine gospodine ţin cont de asta

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Femeia care îi bântuie visele lui Mihai Bobonete. A divorțat de două ori
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro