Cine nu își dorește să poată pună pe masă, pentru familie și musafiri, preparate nu doar gustoase, dar și arătoase, precum cele din blogurile sau paginile revistelor culinare? Poți face asta cu un celebrul desert românesc, dacăț ții cont de un simplu sfat. Află, din rândurile de mai jos, de ce crapă cozonacul – cauza este o greșeală făcută de multe gospodine.
Nu există masă de sărbătoare la români de pe care să lipsească, la final, tradiționalul cozonac. Fiecare regiune a țării are varianta proprie de rețetă – cu unele mici modificări. Fie că este umplut cu cacao și nucă, mac sau rahat, este, fără dar și poate, un desert apreciat de oamenii din toate colțurile țării, de la mic la mare.
Nu este deloc simplu de preparat, necesită timp, răbdare, îndemânare și chiar și o condiție fizică destul de bună, în condițiile în care aluatul trebuie frământat foarte bine pentru a putea crește așa cum ne dorim. Un cozonac ca la mama sau bunica acasă nu este niciodată rezultatul norocului. Există o listă destul de lungă de trucuri și recomandări. Chiar și așa, sunt situații în care putem avea surprize neplăcute.
O situație cu care se confruntă adesea gospodinele – chiar și cele cu experiență în bucătărie – este aceea de a descoperi, în momentul în care scot cozonacul din cuptor, că acesta a crăpat. Evident, gustul nu este afectat, însă își pierde din aspect, nu mai seamănă cu cei din blogurile sau revistele culinare. Există un singur motiv pentru care se întâmplă asta și nu are legătură cu ingredientele folosite sau modul în care a fost lăsat la dospit sau frământat. Cauza este cuptorul.
Temperatura la care sunt puși cozonacii la copt este foarte importantă, având un rol decisiv în rezultatul final. Multe gospodine îi lasă la valori mult prea mari, fără să își dea seama că fac o mare greșeală.
Te-ar putea interesa și: Cât timp este bun cozonacul după coacere. Aşa te asiguri că îl mănânci proaspăt
În general, cozonacul crapă în momentul în care stratul său exterior este expus la temperaturi mult mai mari decât aluatul din interior. Când setăm o temperatură prea mare, coaja se va face mult mai repede decât miezul, în mod inevitabil, crusta ajunge să se extindă prea mult și să crape.
Temperatura ideală pentru prepararea cozonacului este cuprinsă între 160 și 180 de grade Celsius.
Te-ar putea interesa și: Top 5 greşeli în prepararea cozonacului. Ingredientul care nu îl lasă să crească pufos, puţine gospodine ţin cont de asta