29 apr. 2024 | 14:04

De ce crapă cozonacul. Greşeala pe care multe gospodine o fac, nu mai iese arătos ca în revistele culinare

Diverse
De ce crapă cozonacul. Greşeala pe care multe gospodine o fac, nu mai iese arătos ca în revistele culinare
De ce crapă cozonacul

Cine nu își dorește să poată pună pe masă, pentru familie și musafiri, preparate nu doar gustoase, dar și arătoase, precum cele din blogurile sau paginile revistelor culinare? Poți face asta cu un celebrul desert românesc, dacăț ții cont de un simplu sfat. Află, din rândurile de mai jos, de ce crapă cozonacul – cauza este o greșeală făcută de multe gospodine.

Un desert tradițional pentru masele de sărbători

Nu există masă de sărbătoare la români de pe care să lipsească, la final, tradiționalul cozonac. Fiecare regiune a țării are varianta proprie de rețetă – cu unele mici modificări. Fie că este umplut cu cacao și nucă, mac sau rahat, este, fără dar și poate, un desert apreciat de oamenii din toate colțurile țării, de la mic la mare.

Nu este deloc simplu de preparat, necesită timp, răbdare, îndemânare și chiar și o condiție fizică destul de bună, în condițiile în care aluatul trebuie frământat foarte bine pentru a putea crește așa cum ne dorim. Un cozonac ca la mama sau bunica acasă nu este niciodată rezultatul norocului. Există o listă destul de lungă de trucuri și recomandări. Chiar și așa, sunt situații în care putem avea surprize neplăcute.

Motivul pentru care crapă cozonacul

O situație cu care se confruntă adesea gospodinele – chiar și cele cu experiență în bucătărie – este aceea de a descoperi, în momentul în care scot cozonacul din cuptor, că acesta a crăpat. Evident, gustul nu este afectat, însă își pierde din aspect, nu mai seamănă cu cei din blogurile sau revistele culinare. Există un singur motiv pentru care se întâmplă asta și nu are legătură cu ingredientele folosite sau modul în care a fost lăsat la dospit sau frământat. Cauza este cuptorul.

Temperatura la care sunt puși cozonacii la copt este foarte importantă, având un rol decisiv în rezultatul final. Multe gospodine îi lasă la valori mult prea mari, fără să își dea seama că fac o mare greșeală.

Te-ar putea interesa și: Cât timp este bun cozonacul după coacere. Aşa te asiguri că îl mănânci proaspăt

Care este temperatura recomandată

În general, cozonacul crapă în momentul în care stratul său exterior este expus la temperaturi mult mai mari decât aluatul din interior. Când setăm o temperatură prea mare, coaja se va face mult mai repede decât miezul, în mod inevitabil, crusta ajunge să se extindă prea mult și să crape.

Temperatura ideală pentru prepararea cozonacului este cuprinsă între 160 și 180 de grade Celsius.

Te-ar putea interesa și: Top 5 greşeli în prepararea cozonacului. Ingredientul care nu îl lasă să crească pufos, puţine gospodine ţin cont de asta

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Film-bombă anunțat de Netflix. O poveste zguduitoare a suferinței și a speranței
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro