De ce copiii din Suedia nu mâncau la alți oameni acasă. Motivul este uluitor
Națiunea suedeză a ajuns în centrul unor dezbateri online de amploare. Iar asta după ce mulți internauți au fost șocați să afle despre tradiția de a nu servi mâncare oaspeților în anumite situații. Ambasadoarea Suediei în România, Therese Hydén, a explicat pentru presa românească rădăcinile acestui obicei. Iată de ce copiii din Suedia nu mâncau la alți oameni acasă!
De ce copiii din Suedia nu mâncau la alți oameni acasă
Cunoscută drept una dintre cele mai fericite din lume, națiunea suedeză a ajuns subiectul unor discuții online aprinse. Internauții s-au contrazis pe tema tradiției suedeze de a nu servi mâncare oaspeților. Cât și ce trebuie să mănânce copiii, de fapt, în timpul unei vizite în Suedia – dacă o vor face – rămâne o întrebare fără răspuns.
Întreaga dezbatere a pornit de la o postare pe Reddit în care cineva a descris experiența sa după ce și-a vizitat un prieten la el acasă, în Suedia. „Care este cel mai ciudat lucru pe care a trebuit să îl faci în casa altcuiva din cauza culturii/religiei sale?”, era titlul forumului Reddit.
Un utilizator al rețelei de socializare a vorbit despre faptul că a fost rugat să aștepte într-o cameră. Iar asta în timp ce familia prietenului său lua cina. În scurt timp, discuția s-a extins și s-a mutat pe Twitter.
Ulterior, a fost realizat și un sondaj de opinie, în care internauții trebuiau să răspundă la întrebarea „Veți primi mâncare în calitate de oaspete în casa cuiva din…?”. Norvegia, Suedia și Finlanda au fost marcate ca fiind „foarte puțin probabil să vă ofere mâncare”.
Rădăcinile tradiției suedeze de a nu oferi mâncare oaspeților
Ambasadoarea Suediei în România a comentat pentru presa românească subiectul care a acaparat atenția multor internauți pe rețelele de socializare. Tradiția de a nu servi mâncare oaspeților era des întâlnită în Suedia, în urmă cu aproximativ 40 de ani, potrivit Theresei Hydén.
„În copilăria mea, în anii 1970-1980, aceasta era practica în societate, dar în prezent lucrurile s-au schimbat”, a susținut Theresa Hydén, pentru Hotnews.ro.
Motivul pentru care părinții nu serveau mâncare copiilor veniți în vizită ar avea de-a face cu faptul că gestul ar fi putut fi privit drept o condiție de sărăcie.
„Mai mult, părinții nu invitau la masă pe copilul aflat în vizită, deoarece știau că părinții lui gătesc cina în propria lor casă. Așadar, înțelegerea nescrisă era ca copiii să ia cina acasă la ei și nu în casa prietenilor lor. În prezent, acest obicei s-a schimbat, iar familiile suedeze își vor invita prietenii copiilor lor la cină”, a spus Theresa Hydén.
Ambasadoarea Suediei în România a mai punctat că poporul suedez poate fi privit uneori ca fiind rece.
„Spre exemplu, în Suedia, când urci într-un autobuz sau într-un tren, obiceiul este de a găsi un loc unde nu mai stai lângă altcineva și de a evita discuțiile de complezență cu ceilalți pasageri.
Suedia are mai mult o cultură individualistă. Cel mai probabil, suedezii nu vor invita imediat o altă persoană la ei acasă. Indiferent dacă este vorba despre un alt suedez sau cineva dintr-o țară diferită. Însă, odată ce ajungi să cunoști un suedez, ea ori el vor fi extrem de loiali și empatici”, a transmis ambasadoarea Suediei în România, Theresa Hydén.