30 sept. 2018 | 09:23

Cel mai mare mister al omenirii: de ce e cerul întunecat noaptea

Diverse
Cel mai mare mister al omenirii: de ce e cerul întunecat noaptea

Oamenii de știință susțin că au aflat motivul pentru care cerul este întunecat noaptea. „Paradoxul lui Olber”, este numele fenomenului care descrie cromatica nocturnă a cerului.

Fenomenul care descrie faptul că cerul pe timp de noapte e întunecat este cunoscut sub denumirea de „paradoxul lui Olber”, formulat prima oară în anul 1500. Paradoxul lui Olber pune următoarea problemă: dacă Universul este infinit și nu are o vârstă, de ce oamenii nu observă, pe timp de noapte, un câmp uniform de stele, în locul unui cer negru?

Explicaţia sugerează că Universul este finit, are o vârstă, se extinde foarte rapid şi schimbă lumina stelelor de la distanţă în culori pe care ochiul uman nu le poate percepe. Un studiu publicat în revista The Astrophysical Journal expune, în sfârşit, o explicaţie completă a paradoxului lui Olber.

Deşi Olbers a fost primul care a popularizat această întrebare în randul oamenilor de ştiinţă în secolul al XIX-lea, există evidenţe istorice ce arată că astronomii şi oamenii de stiință şi-au pus aceeaşi problemă înainte acestuia.

Primul care a încercat să justifice fenomenul a fost chiar Johannes Kepler, care, inspirat de observaţiile lui Galileo Galilei, scria despre luminozitatea cerului pe timp de noapte în lucrarea sa Dissertation cum Nuncio Sidero din 1610. Kepler trăgea concluzia că întunericul specific nopţii contrazicea concepţia specifică vremurilor, anume că Universul este infinit în timp şi spaţiu. Din punctul lui de vedere undeva se afla o margine, pe care oamenii nu o puteau detecta deoarece Pământul s-ar afla în centrul Universului.

Astronomii au estimat anterior că Universul observabil conţine aproximativ 100 de miliarde de galaxii. Noul studiu a verificat această ipoteză prin estimarea densităţii galaxiilor până la cele mai îndepărtate zone ale Universului, care pot fi observate de om şi cărora le-ar trebui miliarde de ani să ajungă în apropierea Pământului.

Echipa formată din patru astronauţi, condusă de Christopher Conselice din cadrul Observatorului Leiden din Norvegia, a început să reproceseze imagini care surprind cele mai întunecate și îndepărtate zone din spaţiul cosmic. Analiza a inclus şi o imagine realizată de telescopul spaţial al NASA, Hubble, în care pot fi observate galaxii care au existat din momentul în care Universul avea între 400 şi 700 de milioane de ani. În acest moment, Universul are 13,75 ± 0,17 miliarde de ani vechime.

Aceştia au numărat galaxiile prin multiple lungimi de undă şi le-au cartografiat în trei dimensiuni. Au reuşit să afle unde se aflau anumite galaxii în timpul unor epoci istorice și, mai mult decât atât, au descopeit că există de 10 ori mai multe galaxii decât se credea înainte.

Densitatea galaxiilor era mai mare în primii ani ai formării lor. Însă, densitatea galaxiilor a scăzut până într-un punct când a crescut din nou. Echipa a ajuns la concluzia că există atât de multe galaxii, încât fiecare punct luminos de pe cer conține o parte dintr-o galaxie. Cu toate acestea, multe dintre galaxii nu sunt vizibile ochiului uman și chiar nici telescoapelor moderne, din cauza unor factori. Printre aceștia se numără natura dinamică a Universului și absorbția luminii de către praful și gazul intergalactic, a căror combinație face cerul să rămână întunecat.

Parteneri
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Redactia.ro
Laura Cosoi, apariție de invidiat. În ce țară va pleca timp de o lună: „Nu îmi este teamă să călătoresc departe cu fetele” Ce bărbat i-a mărturisit că a fost îndrăgostit de ea?
Click.ro
În timp ce furia americanilor crește, directorii din domeniul sănătății se regrupează după asasinarea directorului UnitedHealthcare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ghinionul lovește ca un trăsnet o zodie! Ar putea să rămână fără bani chiar acum, pe final de an!
Unica.ro
Smiley, avertisment de ultimă oră pentru fani! Ce se întâmplă, de fapt
EVZ.ro
Andrei Rotaru de la Insula iubirii, imagine romantică alături de Cristina. Dovada că foștii concurenți se înțeleg din ce în ce mai bine după ultima împăcare
Spynews
România a pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost cel mai talentat. Toți românii l-au iubit enorm
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
RĂSTURNARE privind VIITORUL GUVERN! S-a AFLAT de ABIA ACUM!
Mediaflux
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 12 decembrie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro