De ce cămășile femeilor au nasturii puși pe partea opusă față de cămășile masculine

de: Năstase Mirabela
07 07. 2022

De ce cămășile femeilor au nasturii puși pe partea opusă față de cămășile masculine. Cămășile sunt un articol de îmbrăcăminte extrem de utilizat, care a evoluat de-a lungul timpului într-o varietate infintă de materiale și stiluri, însă o tradiție se menține din cele mai vechi timpuri: pe cămășile femeilor nasturii sunt pe partea stângă, iar la bărbați sunt pe partea dreaptă. Iată de ce!

Nasturii, o invenție scumpă

Se pare că motivul pentru care cămășile femeilor au nasturii puși pe partea opusă față de cămășile bărbaților este unul istoric. Atunci când nasturii au fost inventați, în secolul al XII-lea, aceștia erau foarte scumpi, la fel ca toate tehnologiile noi. Femeile bogate care și-i puteau permite nu se îmbrăcau singure, ci erau ajutate de servitoare. Din moment ce acestea erau majoritar dreptace ca toți oamenii, le venea mai ușor să-i încheie din față. Iată că tradiția aceasta la cămăși se păstrează și în zilele noastre.

Despre cămășile bărbaților circulă câteva teorii, iar subiectul i-a interesat și pe istorici. Astfel, Chloe Chapin, o istorică a modei și doctorandă în American Studies la Harvard University, a notat.

„Ca regulă generală, multe elemente din moda bărbătească provin de la militari. Accesul la o armă a fost întotdeauna mai important decât altele”.

Prin urmare, mâna dreaptă a jucat rolul principal și la bărbați, deoarece o armă ascunsă în cămașă era mai accesibilă cu mâna dominnată. Afirmațiile despre poziția nasturilor sunt numai presupuneri, deși vin de la oamenii de știință. Cu toate acestea, este o certitudine numărul surprinzător de mare al celor care au aflat numai acum de pozițiile diferite ale nasturilor de pe hainele femeilor și bărbaților.

Cămașa, piesă vestimentară importantă

Cămașa a existat încă din Evul Mediu ca piesă vestimentară, dar numai ca lenjerie pentru bărbați sau ca rochie de noapte. În primele zile, cămașa nu avea nici guler, nici manșete, ci doar un tiv care se putea strânge și se putea butona. Se pune mereu trăgându-l deasupra capului. În Evul Mediu se pute alege un guler fix sau detașabil.

Îmbrăcămintea era confecționată din lenjerie, iar uneori din mătase. În secolul al XVIII-lea cămașa nu se mai purta doar ca lenjerie, iar gulerul a crescut în proporții enorme, fiind decorat cu broderie și dantelă. Mai târziu însă, gulerul a crescut la dimensiuni mai mici. La începuturi, cămașa a fost o îmbrăcăminte cu un design simplu, însă la mijlocul secolului al XIX-lea cămașa a fost adaptată mai mult formei corpului.