18 ian. 2022 | 14:10

De ce au murit atât de mulți români în valul delta. Explicația lui Alexandru Rafila

Sănătate
De ce au murit atât de mulți români în valul delta. Explicația lui Alexandru Rafila
Alexandru Rafila vorbește de sistemul medical românesc sugrumat

După doi ani de pandemie, și un sistem de sănătate sugrumat, când auzi declarații, precum cea dată recent de ministrul Alexandru Rafila, ajungi pe gânduri. Aceeași declarație, dar poate sub altă formă, o făceau toți miniștrii sănătății care s-au perindat în acești doi pe la Ministerul Sănătății. Faptul că sistemul medical românesc nu este unul pregătit, știm asta, și nu de la declanșarea pandemiei, dar Alexandru Rafila a certificat, încă odată, acest lucru, vorbin de numărul de decese din valul 4, ca urmare a apariției variantei Delta.

Alexandru Rafila vorbește de sistemul medical românesc sugrumat

Pe măsură ce programele de vaccinare continuă să fie implementate în întreaga lume, multe țări își îndreaptă acum atenția către cererea reținută de asistență medicală care nu este legată de Covid-19, care a fost lăsată pe dinafară în timpul lunilor de răspuns la criză.

În România, odată cu declanșarea pandemiei în urmă cu doi ani, a scos în față un sistem de asistență medicală copleșit. Mulți pacienți care suferă de alte probleme de sănătate au rămas fără îngrijire sau au lipsit de la programările medicale regulate în ultimii ani. Printre acestea se numără bolnavii de cancer și cei cu HIV.

Scandalurile din ultimii ani din domeniul sănătății din România i-au făcut pe mulți oameni să fie precauți în privința tratamentului în spitale, o problemă exacerbată de pandemie. Din noiembrie anul trecut, incendiile din spitale care tratează pacienți cu coronavirus au provocat moartea multor pacienți, și asta nu este totul.

Cheltuielile României pentru sistemul de sănătate sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, cu doar 5,2% din PIB alocat pentru acest sistem. Media în cadrul blocului este de aproximativ 10 la sută.

Criza din sănătate, despre care miniștrii perindați pe Minister au vorbit în termeni absoluți din păcate, nu a apărut odată cu pandemia. A existat de câțiva ani, iar declarații de genul „Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de Covid-19”, spuse și de noul ministrul Alexandru Rafila, arată neputința celor care ar fi trebuit să facă ceva.

Varianta Delta a mărit numărul deceselor în România

Conform unor statistici făcute la nivel internațional, deși numărul deceselor, ca urmare a infectărilor cu noul coronavirus, nu este mai mare decât cel al deceselor produse după infectările cu virusul gripei. Dar, cu toate astea, odată cu apariția variantei Delta, numărul deceselor a crescut vertiginos. Explicația a fost emisă de Alexandru Rafila, actualul ministrul al sănătății, dând vina, așa cum spuneam, pe un sistem de sănătate neconceput pentru a face față unei astfel de crize.

În același timp, ministrul Rafila mai spune că măsurile luate în acești doi ani nu au fost din cele mai bune, de aici și neconcordanțele dintre realitatea din teren și declarațiile autorităților din toată această perioadă.

„Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice.

Este nevoie de un dialog permanent şi o abordare incluzivă cu toate părţile interesate din domeniul social şi economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce priveşte problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populaţiei ar trebui să fie o prioritate la nivel european”, a declarat Alexandru Rafila.

Odată cu preluarea mandatului, Alexandru Rafila spune că va încerca să implementeze măsuri coerente, pentru a evita o criză și mai profundă, dar că este nevoie și de o reformă reală în tot sistemul medical românesc.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro