Alexandru Rafila, despre motivele izbucnirii incendiilor în spitalele din România. Ce soluții are în calitate de ministru al Sănătății

Alexandru Rafila, despre motivele izbucnirii incendiilor în spitalele din România. Ce soluții are în calitate de ministru al Sănătății
Alexandru Rafila, deputat PSD și viitor ministru al Sănătății

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre situația disperată din spitale, având în vedere intervalele scurte de timp la care izbucnesc tot mai multe incendii cu victime. Potrivit ultimelor informații din zona politică, renumitul profesor are șanse mari să devină ministrul Sănătății. Potrivit acestuia, există nereguli clare care favorizează aceste evenimente tragice.

Cel mai periculos obicei din spitale

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre neregulile din spitale și despre motivele pentru care, tot mai des, izbucnesc incendii, în special în secțiile ATI. Potrivit specialistului, unele dintre aceste evenimente nedorite sunt cauzate de faptul că multe clădiri sunt vechi și suprasolicitate, așa cum declară reprezentanții unităților medicale. Cu toate acestea, un alt motiv și mai alarmant este nerespectarea procedurilor de către personalul medical.

Potrivit acestuia, dacă va ajunge în fruntea Ministerului Sănătății, primul lucru important pe care dorește să îl facă este schimbarea mentalității privind respectarea procedurilor care pot salva vieți. Cu taote acestea, medicul susține că schimbările nu pot fi făcute peste noapte.

„Știți care e problema legată de infrastructura spitalicească, dincolo de faptul că e veche și sunt multe deficiențe care nu pot fi rezolvate peste noapte? Eu îmi aduc aminte, și o să încercăm să regăsim aceste documente, că a fost un raport, de la finele anului, după accidentul de la Piatra Neamț.

Un raport despre secțiie ATI din principalele spitale. Erau semnalate diverse deficiențe, nu știu dacă s-a rezolvat sau nu, dar cel puțin în mandatul lui Voiculescu (ministru trei luni și jumătate – n.m.) știu că n-a fost nicio preocupare în acest sens. Dar nu asta e important, important e că lucrul cel mai periculos, cred, e legat de obișnuință.

Noi avem obișnuința să nu lucrăm după proceduri și lucrul ăsta e cel mai greu de schimbat, că mentalitatea e ceva care se schimbă greu. Sigur că eu sau alt coleg care va fi la Ministerul Sănătății va încerca să schimbe acest lucru, dar minuni peste noapte nu se pot face, în mod evident”, a declarat Alexandru Rafila, la B1TV.

Cw schimbări va face Alexandru Rafila dacă va fi ales ministrul Sănătății

În continuare, Alexandru Rafila a fost întrebat ce schimbări va dori să facă în calitate de ministru. Pe de altă parte, medicul a fost întrebat dacă va putea să le impună cadrelor medicale respectarea procedurilor, acesea fiind deja epuizate de numărul mare de pacienți.

„Dvs credeți că accidentul de la Ploiești a fost legat de faptul că erau pacienți până peste cap? Am fost acolo, a fost o conjunctură legată de pacienți mai puțini complianți. Deci chiar mă îndoiesc… Nu pot să fac afirmații că e o anchetă în derulare”, a explicat medicul.

În plus, acesta susține că există spitale care nu au fost concepute pentru consum de curent și oxigen în același timp, problemă care favorizează incendiile. Pentru a avea un control asupra acestor evenimente, medicul susține că este nevoie de protocoale și persoane avizate care să monitorizeze buna funcționare a lucrurilor

„În niște spitale care sunt suprasolictate, care n-au fost concepute pentru două tipuri de consum, curent și oxigen, există acest risc. Singura chestiune, pentru a diminua pericolul, e să găsim un sistem de ventilație permanentă a acestor saloane în care se concentrează oxigenul.

Aici discutăm de proceduri, trebuie să găsim o soluție ca să existe o persoană responsabilă care să monitorizeze acest lucru. În unele locuri va fi posibil, în altele mai puțin, dar depinde și de interesul pe care-l arată conducerea spitalului”, a mai declarat deputatul PSD, Alexadru Rafila.