23 oct. 2023 | 14:29

De ce au autobuzele scaune colorate. Ce secret ascund, de fapt

Diverse
De ce au autobuzele scaune colorate. Ce secret ascund, de fapt
De ce au autobuzele scaune colorate

Cu toții am folosit transportul în comun cel puțin o singură dată. Probabil că ați observat că, indiferent de mijlocul de transport, fie că este autobuz, tramvai, metrou sau tren, toate au același lucru în comun. Aflați în rândurile următoare de ce au autobuzele scaune colorate.

Orașele cu cel mai bun transport public

Orașele mari au nevoie de transportul în comun pentru a facilita deplasarea cetățenilor și pentru a evita cât mai mult posibil traficul. De acasă la serviciu sau în alte locuri, miliarde de oameni folosesc autobuzele, tramvaiele și alte mijloace de transport în comun pentru a călători zilnic.

Londra cuprinde 32 de zone adiacente și orașul în sine. Vorbim despre o suprafață de peste 1.500 kilometri pătrați. Cu siguranță cunoașteți celebrele autobuze din Londra, cele roșii cu etaj. Sistemul lor de transport în comun este atât de bine realizat încât puteți mere din inima orașului în zonele rurale fără a schimba mijlocul de locomoție.

Cel mai lung sistem de transport din lume se regăsește în Seul, cu 508 kilometri de șine. De asemenea, stațiile sunt extrem te tehnologizate, fiind prevăzute cu ecrane tactile ce furnizează informații în timp real. La orele de vârf, trenurile vin din două în două minute.

În Munchen veți găsi cel mai ușor sistem de transport public de folosit din Europa. Atât metrourile, cât și trenurile, autobuzele sau tramvaiele, asigură călătorilor transportul de la aeroport până în orice punct din centrul orașului și în jurul acestuia.

Citește și: Orașul din România unde toată lumea poate circula gratuit cu transportul în comun. Singura condiție necesară

De ce au autobuzele scaune colorate

Un lucru pe care transportul în comun din cele trei orașe enumerate mai sus îl au este aspectul strident al materialului de pe scaunele autobuzelor. Acestea atrag atenția în mod inevitabil, însă de ce sunt confecționate astfel?

Modelele de țesătură folosite pentru scaunele autobuzelor și trenurile variază în întreaga lume, însă toate sunt colorate în mod strident. De multe ori, acestea descriu destinația scaunelor, cum ar fi în cazul locurilor destinate pentru persoane în vârstă, femei însărcinate sau persoane cu dizabilități.

Cu toate acestea, mai există un motiv pentru care scaunele sunt atât de colorate: aceste modele sunt eficiente în ascunderea petelor. Materialul folosit este rezistent la uzură, iar culorile au fost alese astfel încât să mascheze semnele de murdărie și de uzură.

Citește și: Un nou mijloc de transport în comun apare în Paris. În România nimeni nu s-a gândit la această posibilitate

Cum au fost create aceste modele

Standardele după care este creat orice model de tapițerie pentru autobuze aparțin transportului în comun din Londra, mai exact Proiectul „Celebrating Britain’s Transport Textile” a investigat lumea tapițeriilor, ajungând la concluzia că cele folosite în prezent sunt perfecte din mai multe puncte de vedere.

„Venind din cuvântul francez pentru covor, mocheta a fost văzută și s-a stat pe ea de către milioane de navetiști în autobuze, trenuri, tramvaie și troleibuze de peste 100 de ani. Este produsă pe războaie folosind tehnica de țesut Jacquard, fiind formată de obicei din 85% lână amestecată cu 15% nailon”, explică Muzeul Transporturilor din Londra.

„Mocheta a fost aleasă pentru transportul în comun din două motive. În primul rând, pentru că este rezistentă la uzură și durabilă. În al doilea rând, pentru că culoarea și modelele sale maschează semnele de murdărie și de uzură. În plus, această mochetă avea avantajul de a fi ușor și ieftin de produs în masă”, continuă explicația instituției, citată de IFLScience.

Mochetele din Londra sunt atât de populare, încât unele modele sunt disponibile la vânzare chiar și pentru public.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
Scrisoarea dureroasă a unei foste vecine a lui Georgescu în Austria. „Îl cunosc. Renunț la cetățenie”
Click.ro
Cine este Bogdan Peșchir, programatorul care a făcut donații de peste un milion de euro în campania lui Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
A fost mare petrecere la Craiova de ziua lui Cătălin Botezatu! Vica Blochina și Raluca Bădulescu au făcut senzație cu ținutele lor! Imaginile spun tot!
Unica.ro
Mare schimbare pentru români. Se vinde un celebru supermarket
EVZ.ro
Cristina Pucean, declarație de dragoste pentru Bogdan de la Ploiești! Imaginea cu care confirmă că formează din nou un cuplu | FOTO
Spynews
Lovitură pentru Călin Georgescu. Anunțul venit de la Parchetul General
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Mediaflux
Cum s-au cunoscut Diana Bulimar și iubitul ei, Radu Dumitrache. Cei doi au planuri de nuntă și participă în noul sezon Power Couple
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine e bruneta care a detronat manelele din trending. Misha Miller, virală internațional pe TikTok cu piesa „Bam Bam”
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro