Mulți dintre români sunt implicați în relații amoroase la locul de muncă, însă acest lucru nu este aproape niciodată recunoscut. Cele mai multe dintre ele sunt descoperite de colegi, din caua unor semne care, deși se încearcă a fi ascunse, ele devin la un moment dat evidente. Care este explicația psihologilor pentru acest fenomen.
În decursul timpului au apărut mai multe studii legate de relațiile amoroase la locul de muncă, iar astăzi, psihologii ne explică de ce are loc acest fenomen. Dacă unele dintre ele s-au finalizat legal, o altă categorie este reprezentată de relațiile de tip „aventură”, în cadrul cărora, fie cei doi colegi au întreținut relații sexuale pe termen scurt, fie au avut relații de lungă durată, însă extraconjugale sau pe lângă relațiile pe care le aveau oficial.
Acest tip de relație amoroasă se încearcă a fi ascunsă de fiecare partener în parte, tocmai pentru a nu da curs discuțiilor și bârfelor între colegi. Cu toate acestea, ele nu pot fi ascunse pentru perioade lungi de timp, căci întodeauna există persoane sensibile la anumite semne pe care cei doi amorezi le trădează.
Un studiu publicat anul trecut de platforma de recrutare eJobs arată că mai mult de 56% dintre români au avut o relaţie la locul de muncă. Dintre acestea, 45% au fost relaţii serioase, de lungă durată, în timp ce pentru 11% dintre ei a fost doar o aventură. Mai mult, 25% dintre cei care au avut o relaţie la locul de muncă au ajuns la altar cu colegul sau colega de birou, ponderea fiind mai mare în rândul femeilor, 28%, în timp ce la bărbaţi aceasta a fost de 20%.
”Este o realitate cotidiană. Eu consider că procentul este chiar mai mare decât atât“, a afirmat psihoterapeutul Constantin Cornea.
Psihoterapuetul clasifică acest tip de relație amoroasă în mai multe categorii, astfel că, este vorba fie de avantaje de natură profesională, când unul dintre parteneri dorește să păstreze o funcție sau dorește să avanseze, fie este vorba despre relații în care ambii parteneri doresc să-și îndeplinească niște fantezii erotice cu colegii de care simt o atracție. Dacă sunt descoperite, aceste acțiuni imorale pot ajunge să fie sancționate cu concedierea a cel puțin unuia dintre angajații implicați într-o astfel de relație.
Potrivit specialistului, unul dintre motivele care duc la dezvoltarea acestor tipuri de relații sunt cele legate de timpul petrecut la birou, alături de persoane aranjate, care au aceleași interese, cel puțin pe anumite planuri. Deși niciun angajat implicat într-o astfel de aventură nu recunoaște secretele acestor relații „tabu”, realitatea este, din păcate, cât se poate de simplă.
”La serviciu omul îşi petrece cel mai mult timp, se comportă şi se îmbracă cel mai bine, iar aceste elemente îl fac uşor de identificat şi eventual de dorit de o colegă. În mintea colegei se vor bate două imagini: eventual a soţului şi a colegului.
Cu soţul, odată cu trecerea timpului, nu mai are foarte multe în comun, ba, din contră, s-au dezvoltat diferit de când s-au căsătorit, iar acum au viziuni diferite faţă de viaţă”, a explicat Constantin Cornea, potrivit businessmagazin.ro.
Un alt motiv pentru care o femeie sau un bărbat ar ajunge să înșele cu colegii d ela birou ar fi bazat pe amabilitatea pe care aceștia o manifestă față de sexul opus, ceea ce partenerul de acasă a uitat să o mai facă.
„Cu colegul se ajută, se sprijină şi comunică mai uşor. Colegul este mereu disponibil şi dispus să ajute, pe când soţul tinde doar să reproşeze. Colegul complimentează modul în care se îmbracă, coafează sau comunică.
Iar soţul este de cele mai multe ori nepăsător şi nu remarcă schimbările pe care le face, hainele pe care şi le cumpără“, susține psihoterapeutul, explicând o parte dintre motivele pentru care, de multe ori, relaţiile la birou se înfiripă în cazul angajaţilor căsătoriţi sau implicați și în alte relații.