De ce au ajuns furnizorii de energie să ceară românilor plata în avans a facturilor. Motivul care i-a determinat să ia această decizie drastică

de: Ștefan R. Apostol
31 08. 2022

Măsurile stabilite de actuala guvernare, de a subvenționa costul la factura de energie electrică a fost prelungit până anul viitor. Cu toate astea, tot mai muți furnizori se plâng că statul nu le-a băgat în conturi diferențele de bani, subvenționate. Așa se face că, cel puțin în București, furnizorii au luat decizia de a cere plata în avans a facturilor. Majoritatea consumatorilor, persoane fizice, nu au primit această decizie bine, criticând cererile furnizorilor. Pe de altă parte, costurile mari de achiziție și furnizare, determină companiile furnizoare să nu renunțe la această decizie. Așa se ajunge la întrebarea De ce au ajuns furnizorii de energie să ceară românilor plata în avans a facturilor?” Motivul care i-a determinat să ia această decizie drastică, este unul cât se poate de argumentat și real.

Subvenția guvernului pune în dificultate furnizorii de energie

Odată cu declanșarea ostilităților în Ucraina, România, ca și celelalte state europene dependente de Rusia, a intrat într-un colaps energetic. Pe de-o parte, costurile de achiziție și preluare a resurselor, au pus companiile producătoare și furnizoare într-un impas.

Ca efect al acestor majorări a costurilor, au luat ulterior decizia de a majora prețurile de distribuție și furnizare. Implicit, furnziroii locali au majorat prețurile către toți clienții, casnici și industriali.

Pe de altă parte, explozia prețurilor la furnizarea de energie, a dus la imposibilitatea celor doi clienți, casnic și industrial, în a-și mai plăti facturile la zi de consum. Așa se face că, în prima parte a anului, guvernul lua decizia de a introduce o compensație a costului la factura de energie electrică.

Mecanismul acestor compensații este simplu. Eu client casnic, industrial, plătesc factura la plafonul stabilit de autorități, iar statul plătește diferența către furnizor.

Dar, o altă problemă, la fel de importantă, a scos în evidență eșecul acestor măsuri. Și anume lipsa sustenabilității măsurii, datorate de lipsa banilor la bugetul de stat pentru a acoperi diferențele de preț, între cel furnizat și cel plătit de clienții finali. Cu alte cuvinte, guvernul nu dispune de sumele necesare pentru a plăti compensațiile stabilite.

Asta a dus la o nouă situație neplăcută, mai ales la furnizori. Majoritatea dintre ei se plâng în aceste zile de faptul că nu li s-au plătit diferențele, iar asta îi pune pe ei în imposibilitatea de a-și plăti facturile către producătorii de energie electrică. Și așa se ajunge la următorul punct, de fapt o întrebare:

De ce au ajuns furnizorii de energie să ceară românilor plata în avans a facturilor?

Răspunsul este unul cât se poate de evident. Atunci când nu dispui de sumele necesare pentru a-ți plăti, la rândul tău, factura, recurgi la cele mai la îndemână mijloace de finanțare. Cu alte cuvinte, mai nou, cel puțin în București, furnizorii de energie electrică le cer consumatorilor plătească în avans.

Furnizorul te înștiințează pe tine client că, din motive financiare și fără fonduri, îți cere ție consumator direct, casnic, să-i plătești înainte ceea ce consumi, inclusiv pentru luna următoare. Măsura, pentru moment, este doar pentru consumatorii casnici.

Deși măsura pare una extremă, din punct de vedere economico-financiar, este singura modalitate de a-și acoperi cheltuielile. Decizia a venit în contextul în care statul român nu și-a achitat obligațiile financiare de a plăti diferențele compensatorii.

Clienții se plâng de această măsură, dar reprezentanții furnizorilor dau vina pe guvern, iar guvernul dă din umeri, neavând fizic cum să-și onoreze obligațiile financiare.

În cele din urmă, tot consumatorul final are de suferit, fiind obligat de furnizor să achite în acest mod facturile. În caz contrar, există riscul ca românul de rând să rămână fără energie electrică.