De ce are regina Marii Britanii două zile de naștere

Autor: Redacția - 11:33, 22 apr. 2019

Regina Elisabeta a II-a a împlinit duminică, 21 aprilie, 93 de ani. Numai că și regina Marii Britanii, la fel ca ceilalți monarhi, are două zile de naștere în fiecare an.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care tocmai ce a împlinit 93 de ani, a primit o serie de mesaje de felicitare. Dar, pentru mulți, ziua sa de naștere poate fi extrem de confuză. Asta pentru că regina nu se sărbătorește pe 21 aprilie, așa cum ai crede.

Iar ceea ce face suverana nu e ceva nou. E o tradiție respectată de câteva secole în rândul familiilor regale din Marea Britanie.

Regina Marii Britanii, două zile de naștere într-un an

Regina e născută, într-adevăr, pe 21 aprilie, în anul 1926. Numai că nimic spectaculos se nu întâmplă în acea zi. Ziua de naștere a reginei e sărbătorită, în cadrul unei parade grandioase, în cea de-a doua sâmbătă a lunii iunie.

Atunci se defilează la Palatul Buckingham și atunci e sărbătorită și regina Marii Britanii. Pe 21 aprilie, regina sărbătorește în familie, fără a le permite britanicilor să o felicite prin parada sau evenimente grandioase.

Sunt trase doar câteva salve de tun pentru a marca ziua și cam atât. Anul acesta, de exemplu, salvele de tun vor fi trase luni, 22 aprilie, pentru că tradiția nu permite ca acestea să fie executate într-o zi de duminică.

Tradiția ca monarhul Marii Britanii să se sărbătorească în prima sâmbătă a lunii iunie datează din 1748, de pe vremea regelui George al II-lea. Ziua sa de naștere pica târziu în toamnă și s-a considerat atunci că e prea frig pentru o paradă sau un eveniment major în aer liber.

Așa că ziua sa de naștere a fost combinată cu un alt eveniment important care avea loc vara. Și așa a rămas de atunci.

Anul acesta, „a doua zi de naștere” a suveranei pică pe 8 iunie. Atunci va avea loc o paradă pe străzile Londrei, cunoscută drept „Trooping the Colour”, unde vor defila mai bine de 1.400 de soldați, 200 de cai și 400 de membri ai unei fanfare.