04 oct. 2021 | 10:56

‘De ce ard spitalele din România?’. Două publicații de prestigiu, după tragediile din țară

News
‘De ce ard spitalele din România?’. Două publicații de prestigiu, după tragediile din țară
‘De ce ard spitalele din România?’.

Au fost trei incendii ucigașe în mai puțin de un an, iar asta a ridicat un semnal de alarmă în Europa, în ce privește starea sistemului de sănătate din România.

‘De ce ard spitalele din România?’

Astfel că atât jurnaliștii de la Euronews, cât și cei de la Newsweek au dorit să afle mai multe despre sistemul de sănătate din țara noastră. Amintim că în noiembrie 2020, zece oameni au decedat după ce o unitate de terapie intensivă a luat foc la Piatra Neamț. Evenimentul a provocat o undă de șoc pentru populație, în special în contextul în care sistemul de sănătate se află de ani buni în centrul nenumăratelor scandaluri, a observat Euronews.

După două luni, o altă tragedie avea să zguduie țara noastră, când un incediu izbucnea la Institutul Național Matei Balș, la sfârșit de ianuarie, și în urma căruia piereau de 12 pacienți de la ATI. Bilanțurile negre creșteau însă în ambele cazuri, iar în total peste 30 de aomeni au murit în cele două incendii.

În prezent, șapte oameni au murit după ce secția ATI de coronavirus de la  Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au murit.

Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, a declarat că faptul că oamenii mor în spitale în România, o țară membră UE încă din 2007, nu este neapărat un lucru de mirare.

”A fost o tragedie previzibilă din cauza infrastructurii vechi”, a spus Bogdan Tănase pentru Euronews.

”Lucrăm în spitale construite în anii 70-80 în marea lor majoritate. Camerele sunt mici, circuitele inadecvate, instalațiile sanitare și cele electrice sunt foarte vechi”, a povestit el.

”Singurul lucru ce nu putea fi prevăzut era că se poate întâmpla într-un spital bine finanțat”, a spus Tănase, despre tragedia de la Balș.

Însă lanțul incendiilor din spitale a indicat fracturi adânci în sistemul de sănătate din România. Conform Eurostat, țara noastră are cea mai mare rată de decese evitabile din UE pentru grupul de vârstă sub 75 de ani, 80%, în comparație cu 68% la nivelul întregului bloc comunitar.

Incendiul de la Colectiv, indicator puternic al degradării sectorului de sănătate

Totodată, țara noastră are cea mai mică rată de investiții în sistemul de sănătate din Uniunea Europeană: 5,2% din PIB, spre deosebire de media UE de 10%.

”Cel mai vizibil efect al scăderii investițiilor guvernamentale în sistemul de sănătate este infrastructura săracă. Se simte lipsa unei strategii coerente, a unor obiective clare și, cel mai important – o ignoranță cu privire la nevoile de îngrijire a sănătății în populația generală”, a spus Tănase.

Lipsa investițiilor este una dintre cauzele principale pentru care sistemul românesc de sănătate așa, dar sunt și alte probleme, precum nivelul înalt de corupție, management politizat și ineficient, dar și o rată mare de emigrație în rândul personalului medical, scriu jurnaliștii Euronews.

După incendiul de la Colectiv, din anul 2015, degradarea sectorului de sănătate a ieșit puternic la suprafață, au amintit ei.

Mai mult de jumătate dintre cei 64 de morți după acel incendiu au murit din cauza bacteriilor intraspitaliceșt, descoperindu-se ulterior că de vină ar fi fost folosirea pe scară largă a unor dezinfectanți contrafăcuți, primul factor de răspândire a acelor bacterii.

De asemenea, incendiul a dezvăluit alte nereguli și încălcări ale legislației, generând proteste de stradă care au dus la căderea guvernului.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Pericol mare pentru românii cu carduri. Greșeala care le golește conturile  
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro