Puterile lumii au intrat în panică atunci când s-a lansat știrea legată de posibilul deces al dictatorului nord-coreean, Kim Jong-un. După acest anunțau început să apară tot felul de personaje, de la spioni și până la oficiali care ori au confirmat știrea, ori au blamat-o.
Din ce s-a dat până acum publicității s-a înțeles că liderul Coreei de Nord, în vârstă de 36 de ani, a suferit o intervenție chirurgicală la inimă la începutul acestei luni. Informațiile fuseseră date publicității de anumite voci din SUA citând surse de informații nenumite care au raportat că au existat complicații în urma acestei operații.
Cei care au considerat această situație ca fiind un scenariu elaborat și exagerat pus la cale de însuși Kim Jong-un, au fost cei de la Sky News Australia.
Oficialii din Coreea de Sud, Japonia și China au declarat ulterior că nu există nicio dovadă care să sugereze că Kim Jong-un este grav bolnav. Sky News Australia, într-un reportaj pe această temă, au spus că nu a fost prima dată când presa, mass-media americană a lansat informații false.
Deși poate ar fi fost o „greșeală accidentală”, a spus analistul australian, dl O’Halloran „a fost acest fel de malpraxis jurnalistic care ne-a cumpărat trei ani de teorii neconcurate de conspirație coluzională Rusia-Trump, care au fost pedepsite de majoritatea mijloacelor de informare în masă din SUA”.
Faptul că dictatorul nord-coreean a dispărut din spațiul public a alimentat și mai mult malpraxisul presei americane, totul culminând cu declarații ale unor posibili defectori din Coreeea de Nord, care au afirmat că dictatorul era, într-adevăr, decedat.
Analiștii politici ai Sky News Australia au încercat să găsească logica acestor lucruri și, în cele din urmă, au emis ipoteza că toată această nebunie defapt a fost bine elaborată și gândită chiar de liderul nord-coreean, mai ales acum, când toată atenția presei mondiale este focalizată pe dramele din spatele pandemiei COVID-19.