Tragedia din Bucegi, în urma căreia o tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de un urs, a dus la o anchetă a autorităților, dar și la discuții despre cum ar trebui să reacționăm când ne întâlnim cu un astfel de animal. Cum explică specialiștii faptul că ursul a fost atât de violent.
Marți după-amiaza, o tânără de 19 ani a murit pe traseul Jepii Mici, după ce a fost atacată de un urs. Animalul a tras-o în prăpastie, peste 100 de metri, iar salvatorii care au fost chemați nu au mai putut face nimic pentru ea. Angajații Salvamont Prahova, care au ajuns la locul tragediei, au fost nevoiți să împuște ursul, pentru a recupera trupul tinerei.
Salvatorii care au fost chemați să intervină au povestit că animalul era foarte agresiv și că s-au simțit în pericol și ei. Era vorba despre un urs tânăr, nu o ursoaică cu pui, astfel că autoritățile au încercat să găsească o explicație pentru agresivitatea animalului.
”A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de ‘pradă’ și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei. Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Înainte de momentul fatal, atât victima, cât și prietenul ei, au sunat la 112 pentru a cere ajutor. Dispecerii le-au dat câteva sfaturi pentru a scăpa de urs, însă animalul sălbatic a prins-o pe tânără de picior și a târât-o în vale. Ioan Mihai Pop, specialist în comportamentul urșilor, a explicat de ce atacul nu a putut fi evitat.
Fiind o zonă accidentată, cei doi tineri nu aveau unde să fugă sau să se ascundă de urs. Tânăra a fost victimă sigură, în momentul în care animalul s-a dus către ea, spune specialistul, pentru că nu avea unde să fugă.
”În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt cele așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul. Problema o face ca locul atacului să fie un loc în care să nu ai niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi.
Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine, nu ai unde să te ascunzi. Pe Jepii Mici, dacă s-a întâmplat în zona unde urcarea e aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești”, a declarat Ioan Mihai Pop, specialist în urși, pentru Digi24.