Atunci când suntem puși în fața unei situații neplăcute, când suntem martori la un eveniment îngrozitor sau vedem ceva șocant, organismul nostru răspunde pe măsură, creându-ne o senzația bizară. Motivul pentru care ni se face rău la stomac, atunci când pățim ceva.
De cele mai multe ori, atunci când primim o veste proastă sau suntem martorii unui incident neplăcut, corpul nostru reacționează într-un mod misterios. Simțim un gol în stomac și o senzație îngrozitoare de frică, amestecată cu un disconfort emoțional.
Motivul fizic pentru care emoțiile și stresul pot duce la dureri de stomac și alte probleme digestive este că intestinul este foarte sensibil și plin de nervi, precum creierul. Mai mult de atât, oamenii de știință consideră că ar exista o legătură strânsă între creier și intestin.
De aceea, de fiecare dată când suntem martorii unui eveniment nefericit sau primim o veste neplăcută apare senzația de gol în stomac.
Un exemplu pertinent poate fi neurotransmisia serotoninergică alterată. Important de menționat este că aproximativ 90% din serotonină este produsă în intestin, iar activarea receptorilor de serotonină 5-HT3 ar induce senzații de greață și disconfort.
Citește și Alimentele care te scapă de oboseală. Ce recomandă specialiștii
Denumit adesea răspunsul „luptă sau fugi”, specialiștii explică modalitatea prin care creierul uman ar trimite anumite semnale atunci când recunoaște stresul ce poate pune corpul într-o viteză mare și te poate face să simți că ai fi primit o lovitură în stomac.
Anumiți neurotransmițători îți dau diferite semnale, precum activarea unor lichide precum adrenalina, norepinefrina și serotonina, spun oamenii de știință.
Cortizolul, hormonul stresului, este eliberat de asemenea. Fluide din interiorul organismului tău se mută în organe precum în ficat sau rinichi. De asemenea, drenează lichidul din stomac, ceea ce îți oferă brusc acel sentiment de „scufundare”.
Pe lângă senzația de gol în stomac, multe persoane experimentează stări de rău, amețeli, dureri de cap sau greață, precum și furnicături pe șira spinării, care apar în momentul în care simți teamă.
Unii oameni asociază această senzație neplăcută cu impresia că s-ar afla într-o cameră în care ar fi urmăriți de cineva din umbră sau ar mai simți încă o prezență care nu se poate vedea cu ochiul liber.
Sfatul specialiștilor este să încerci să te liniștești, să bei un pahar cu apă și să ieși din casă, pentru a lua contact cu aerul proaspăt, atunci când mai experimentezi asemenea senzații la nivelul stomacului.