De ce apare putregaiul la roșii în iulie și august. Detaliul care te poate lăsa fără roade

de: Mariana Olteanu
22 07. 2023

Pe cât de frumos este să ai propria ta grădină de legume, pe atât de greu este să obții recolta dorită. De multe ori, legumele pot fi afectate de diverse boli. Foarte mulți fermieri optează pentru plantarea unor culturi de roșii. În lunile iunie și iulie, tomatele pot dezvolta anumite boli. Printre cea mai comună este putregaiul.

Motivul pentru care putregaiul apare la roșii

Foarte mulți fermieri se întreabă de ce apare putregaiul la roșii. Ei bine, acest fenomen este cauzat de lipsa de calciu. Potrivit agricultorilor, calciul  este un element de bază în dezvoltarea plantelor și mai ales în obținerea unor producții mari și de calitate la legume și fructe. În luniile de vară, când temperaturile sunt ridicate, legumele nu mai pot asimila la capacitate calciul din sol. Deficitul de calciu poate conduce la apariția putregaiului.

Te-ar putea interesa și: Cum să obții roșii mari și zemoase. Secretul grădinarilor pentru cea mai bună recoltă de tomate

Cauzele apariției carenței de calciu

Carența de calciu apare în momentul în care solul nu deține suficient calciu. Mai mult, temperaturile ridicate din timpul verii duc la o aprovizionare deficitară cu calciu a plantelor exact în perioada creșterii intense și formării fructelor.

O altă cauză care ar putea duce la o carență de calciu este și fertilizarea excesivă cu azot și gunoi de grajd. Acest lucru poate determină un consum ridicat de calciu în organele vegetative în detrimentul formării fructelor. Și seceta sau udarea excesivă pot  influența negativ absorbția de calciu și fixarea acestuia în plante.

Foarte multe persoane se întreabă cum îți pot da seama dacă legumele au carență de calciu. Există câteva semne care ne indică deficitul de calciu. Răsucirea frunzelor, încetinirea creșterii, dezvoltarea slabă a sistemului radicular, vârfurile uscate ale plantelor ne poate indica o carență de calicu.

Te-ar putea interesa și:Cu ce să stropești legumele ca să scapi de răsucirea și încrețirea frunzelor. Te va ajuta să ai o recoltă bogată

Lipsa de calciu poate conduce și la producerea anumitor boli, precum: arsură marginală a frunzelor, putregai apical la tomate, ardei, gogoșar, vinete, creșterea deficitară a rădăcinoaselor

Din fericire, aceste boli pot fi prevenite. Tot ce trebuie să facem este să apelăm la ajutorul unor îngrășăminte cu calciu. Este necesar să respectăm indicațiile și cantitățile. Cu cât cantitatea folosită este una mai mică, cu atât rezultatele se vor observa mai repede.

Te-ar putea interesa și: Cu ce să stropești roșiile în luna iunie. Așa vei avea o recoltă mai bogată