Cu toții știm faptul că apa este lichidul esențial al vieții, găsit sub mai multe forme în natură, iar organismul uman este format din apă în proporție de 60% – 70%. 97% din apa de pe Pământ este sărată, 2,1% este depozitată în calotele de gheață polare și mai puțin de 1% din apă este dulce. Iată câteva lucruri inedite pe care sigur nu le știai despre elementul primordial.
Apa este, fără îndoială, cel mai important lichid de pe Pământ, considerat a fi serul vieții, având în vedere că, pe planeta Terra, există aproximativ 1,5 miliarde de kilometri cubi de apă, echivalentul a 800 de trilioane de piscine olimpice umplute cu apă.
Interesant de știut este faptul că această apă ar avea o adâncime de 3.700 de metri, dacă ar fi distribuită uniform pe suprafața planetei.
Deși avem impresia că știm tot ce se poate despre lichidul pe care-l consumăm zilnic și cu ajutorul căruia ne păstrăm igiena corporală, există anumite detalii pe care doar oamenii de știință le-au observat.
De exemplu, apa este extrem de lipicioasă, moleculele de apă lipindu-se între ele. Cu toate acestea, apa nu este cea mai comună moleculă din univers, pe primul loc aflându-se hidrogenul gazos.
Apa este lichidul care te ține, literalmente, în viață, deoarece trage sângele pe vasele înguste din corp, adesea împotriva forței de gravitație.
Cu toții știm faptul că apa fierbe la o temperatură de 100 de grade și îngheață într-un mediu cu temperaturi negative. Cu toate acestea, când vine vorba despre cantitatea imensă de apă din lacuri și râuri, interesant este că, spre deosebire de aproape orice alt lichid, apa se dilată atunci când îngheață.
Așadar, apa din lacuri și râuri îngheață de sus în jos, astfel încât proviziile planetare de apă lichidă există în continuare pentru ca viețuitoarele să evolueze, în ciuda faptului că Terra s-a confruntat cu numeroase ere glaciare succesive.
Un alt lucru pe care puțini oameni îl știu este faptul că cel mai mare nor de vapori de apă cunoscut a fost descoperit de oamenii de știință de la Nasa în jurul unei găuri negre aflate la 12 miliarde de ani lumină de Pământ. Acesta conține de 140 de trilioane de ori mai multă apă decât toată apa din oceanele lumii.
Știați că 85% de boli din toată lumea se transmit prin intermediul apei? De asemenea, un alt lucru interesant este că apa „câștigă teren” în fața elementului aer, atunci când sunetul se propagă mai rapid prin apă decât prin aer.
Oamenii de știință au descoperit faptul că apa de pe Pământ a ajuns pe planeta noastră în comete și asteroizi, acum 4 miliarde de ani.
Și, pentru a rămâne în registrul științifico-astral, este dovedit faptul că Soarele și stelele asemănătoare lui formează, în fiecare secundă, echivalentul a 100 de milioane de ori mai multă apă decât cea din râul Amazon.
Organismul uman este format din apă în proporție de 60% – 70%. În pântec, fătul are aproximativ 95% apă în primele luni, ajungând la 77% apă la naștere.
Un om cu greutatea de 70 kilograme are 42 de litri de apă în organism, dintre care două treimi se află în celule. În 70 de ani de viață, un om consumă, în medie, 115 tone de apă, echivalentul a peste 2 vagoane cisternă.