De ce albinele sunt pești în California. Un tribunal a dat cea mai bizară explicație

De ce albinele sunt pești în California. Un tribunal a dat cea mai bizară explicație
O instanță din California stabilește că micuțele albine sunt legal „pești”

Toți am învățat că micuțele albine fac parte din categoria insectelor și că au un rol extrem de important. Dar, se pare că nu toți sunt de aceeași părere. Cel puțin nu și un complet de judecată din statul american California. Decizia acestora, pe cât de ciudată ar fi, are și o explicație în spate. Dacă vrei să afli care e aceasta, citește în continuare.

O instanță din California stabilește că micuțele albine sunt legal „pești”

O specie de bondari poate fi clasificată ca fiind pe cale de dispariție în California. Asta, chiar dacă acest lucru necesită definirea „peștilor”, o categorie de creaturi protejate în conformitate cu legislația statului, pentru a include albinele. Așa a decis marți o curte de apel de stat.

Cazul s-a axat pe legea californiană privind speciile pe cale de dispariție. Legea a fost una dintre primele semnată de guvernatorul de atunci, Ronald Reagan, în 1970, a relatat San Francisco Chronicle. Legea acorda protecție oricăror „păsări, mamifere, pești, amfibii sau reptile” acest statut, dacă erau pe cale de dispariție.

În 2018, trei grupuri au cerut Comisiei de Pescuit și Vânătoare să adauge patru specii de bondari pe lista speciilor pe cale de dispariție. Comisia a numit rapid toate cele patru „specii candidate”. Prin acest statut li se oferea protecție temporară.

Șapte grupuri agricole, printre care și California Farm Bureau Federation, au contestat faptul că albinele ar putea fi protejate în mod legal în temeiul legii. Justificarea era că insectele nu sunt incluse pe listă.

Au sărbătorit decizia și impactul potențial

În hotărârea sa, instanța a declarat că „deoarece definiția peștilor din secțiunea 45 include nevertebrate și deoarece bondarii sunt nevertebrate, bondarii pot fi incluși pe lista CESA ca pești”.

Judecătorul Ronald Robie, care a redactat hotărârea, a recunoscut că „un pește, așa cum este înțeles în mod obișnuit termenul în limbajul de zi cu zi, trăiește, desigur, în medii acvatice”.

Dar judecătorul a remarcat, de asemenea, că atunci când legislatorii au aprobat legea actuală, în 1984, știau că Departamentul de Pescuit și Faună Sălbatică din California, care a aplicat legea, a protejat nevertebratele care trăiesc pe uscat.

În loc să schimbe legea, protecția a fost extinsă la animale precum melcul Trinity bristle. Prin urmare, aceeași logică trebuie să fie extinsă și la albine, a relatat ziarul. Grupurile de mediu care au luptat pentru protecția micuțelor albine au sărbătorit decizia și impactul potențial al acesteia.