Care este primul lucru pe care îl faci dimineața? Majoritatea își pregătesc micul dejun, însă o mare parte nu își pot începe ziua fără o cană de cafea. Câteva minute mai târziu simțim că avem nevoie urgent la toaletă, însă de ce? Iată explicația specialiștilor.
Pentru unii oameni, cafeaua dă startul zilei, apoi micul dejun. În realitate, există persoane care nici măcar nu mănâncă micul dejun, însă cafeaua nu lipsește niciodată. Cafeaua este o băutură foarte populară în toată lumea, însă nu există multe studii cu privire la modul prin care cafeaua te „aleargă” imediat la baie.
„În unele cazuri, ca și în cazul cafelei și al intestinului, probabil că nu a existat o cerere medicală care să merite o investigație serioasă. Poate fi, de asemenea, un caz de evidentă, ceea ce înseamnă că nu sunt necesare studii multiple pentru a ști că băutura induce mișcările intestinale atunci când face parte din viața de zi cu zi a multor oameni.
S-ar putea să existe ceva special la cafea, iar cercetările existente demonstrează că pacienții au dreptate”, a declarat dr. Kyle Staller, director al Laboratorului de motilitate gastrointestinală de la Spitalul General din Massachusetss, potrivit CNN Health.
Cafeaua poate provoca contracții ale colonului. Acesta experimentează trei tipuri de contracții care lucrează împreună pentru a amesteca, frământa și, în cele din urmă, a te trimite la baie. Momentul și frecvența acestor contracții sunt influențate de factori neuronali, musculari și chimici.
Cafeaua poate stimula această activitate a colonului la doar câteva minute de la consumarea băuturii. De asemenea, ea poate stimula și eliberarea hormonului gastrină, a mai spus dr. Kyle Staller, care permite producerea de acid gastric. Cel din urmă ajută la digerarea alimentelor și poate stimula activitatea colonului.
Oamenii care sunt intoleranți la lactoză, însă se bucură de puțin lapte în cafea, cel mai probabil au nevoie imediat la baie după consumarea băuturii. În acest caz, nutriționiștii recomandă creșterea aportului de fibre în alimentație. Desigur, nu este un leac pentru intoleranța la lactoză, însă ar putea face experiența mai puțin neplăcută.
„O modalitate de a afla ce te face să mergi la baie este să bei cafea fără smântână sau lapte și să urmărești simptomele timp de câteva zile”, a declarat Jerlyn Jones, nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
Dr. Staller a mai spus că persoanele predispuse să aibă mișcări intestinale libere sau urgente ar putea lua în calcul faptul că această băutură poate fi un declanșator pentru acele evenimente neplăcute imediate după consumarea cafelei.
Sursă foto: Grafica CNN