De ce a început Vladimir Putin războiul cu Ucraina, de fapt. Care este motivul invocat: „Timp de 8 ani lungi şi interminabili”

De ce a început Vladimir Putin războiul cu Ucraina, de fapt. Care este motivul invocat: „Timp de 8 ani lungi şi interminabili”

Vladimir Putin a anunțat în cursul dimineții de joi că „va începe o operațiune militară” care nu mai poate fi evitată. Astfel, liderul de la Kremlin a anunțat începerea războiului în jurul orei 3:00, prin intermediul unui material video care ar fi fost înregistrat cu două zile înainte, chiar în aceeași zi când acesta a transmis discursul urmărit de întreaga planetă prin care îți justifica acțiunile. Potrivit explicațiilor transmise de președintele rus, acest război împotriva Ucrainei este, de fapt, o plată amânată de mulți ani de zile.

Vladimir Putin a început războiul în semn de protecție pentru anumite persoane

În mesajul surpriză prin care și-a justificat alegerea începerii războiului, acesta a transmis mai multe idei cu ajutorul cărora a conturat motivul principal. Printre cele transmise de președintele rus s-a regăsit un avertisment făcut statelor care s-ar putea implica în ajutorarea Ucrainei.

Acesta a transmis că va acționa fără milă în fața oricărei puteri care va interveni în acest conflict, ducând la „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată”. Putin a mai dezvăluit că cele două republici Doneţk şi Lugansk, din regiunea separatistă Donbas, din estul Ucrainei, cărora le-a recunoscut luni oficial „independenţa”, au solicitat ajutor Rusiei. Astfel, Putin a decis să răspundă acestui apel printr-o operațiune militară care a avut ca scop „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei, a declarat acesta.

În continuare, liderul de la Kremlin a declarat în discursul său de justificare a războiului că există o politică de îngrădire a Rusiei și de nimicire a istoriei poporului, motiv pentru care, războiul era singura șansă de încerca să salveze interesele cetățenilor și existența poporului.

„Aceasta este o amenințare pentru existența poporului nostru”

La scurt timp după declarațiile pe care Putin le-a transmis, CNN a dezvăluit că rachetele forței armate ruse au început să bombardeze mai multe localități din Ucraina, printre care Kiev, Odesa, Harskov. În urma atacurilor violente din ultimele 24 de ore, muriseră 137 de persoane au murit, iar alte 316 au fost rănite. În acest moment, după cea de-a doua zi de bombardamente și război total, bilanțul victimelor crește accelerat.

„Pentru SUA şi aliaţii lor, este vorba despre aşa-numita politică de îngrădire a Rusiei, cu evidente dividende geopolitice. Iar pentru ţara noastră este vorba în ultimă instanţă de o chestiune de viaţă şi de moarte, o chestiune privind viitorul nostru istoric ca popor. (…) Aceasta este o ameninţare nu doar pentru interesele noastre, ci şi pentru existenţa însăşi a statului nostru, pentru suveranitatea lui. Aceasta este linia foarte roşie de care s-a vorbit de multe ori. Au trecut-o”, a mărturisit Putin.

Mai mult, Vladimir Putin a explicat că cel mai sângeros război din Europa din ultimii zeci de ani a fost început din dorința de a apăra cetățenii țării pe care o conduce de „abuzurile şi genocidul” comise de opt ani de către guvernul ucrainean.

„Timp de opt ani, opt ani lungi şi interminabili, am făcut tot posibilul pentru a rezolva situaţia (din provincia separatistă prorusă Donbas, din estul Ucrainei – n.r.) prin mijloace paşnice şi politice. Nu putem privi ceea ce se întâmplă acolo fără compasiune. Era necesar să stopăm imediat acest coşmar: genocidul împotriva a milioane de persoane care trăiesc aici, care au încredere doar în Rusia, care îşi spun speranţele doar în noi”, a declarat acesta în final.