De ce a fost invitat Nicolae Ceaușescu în Anglia de către Regina Elisabeta. Telegrama care dezvăluie tot

de: Rădulescu Valentin
25 02. 2020

Nicolae Ceaușescu a fost invitat la Anglia pe timpul conducerii. Acesta a jucat un rol important la vremea aceea în Europa. Ce a făcut dictatorul României pentru a fi văzut cu ochii buni de către celelalte state?

De ce a fost invitat Nicolae Ceaușescu în Anglia de către Regina Elisabeta

Cristina Cileacu, jurnalist la Digi24, a făcut un interviu cu ambasadorul Marii Britanii după Brexit. Acesta vorbește despre relațiile cu România comunistă. După atâția ani de la moartea dictatorului, Nicolae Ceușescu, încă mai apar detalii despre evenimentele lui. Andrew Noble a răspuns la întrebările despre invitația fostului Președinte la Anglia. Acesta a susținut că în Europa, Ceaușescu putea să minimalizeze pericolele de război.

„Sigur că ceea ce s-a întâmplat în interiorul ţării nu avea nicio legătură cu politica externă şi nu vreau să fiu cineva care sprijină rolul lui Ceauşescu, dar în ceea ce priveşte politica externă, geopolitica Europei, părea că Ceauşescu era cineva care ar putea juca un rol care să minimalizeze pericolele din Europa, pentru că atunci eram aproape într-o stare de război”, a declarat Andrew Noble pentru digi24.ro.

Conform informațiilor citate în sursa de mai sus, reacția lui Ceaușescu față de Revoluția din Praga, în 1968, a fost înțeleasă de toată lumea ca un pas foarte important pentru democrație. Ce a făcut fostul Președinte în anii 60 după invazia Uniunii Sovietice a Afganistanului a dovedit o independență față de politica URSS.

De ce a fost invitat Nicolae Ceaușescu în Anglia de către Regina Elisabeta. Telegrama care dezvăluie tot

Cum este văzută România ?

Potrivit declarațiilor lui Andrew Noble, România a rămas la nivelul la care a fost odată, pe vremea comunismului. Ce s-a întâmplat acum 30 după căderea acestuia, nu ar fi destul de înțeles. Comparațiile față de 1989 și anul 2019 sunt uriașe. Poziția justiției din țară și guvernarea din ultimi ani au tras această concluzie.

”Dar mult mai important este să ne dăm seama de care au fost diferenţele şi dacă 89 a fost un an în care sângele populaţiei a jucat un rol important. Eu, ca observator al scenei României, sunt foarte impresionat de rolul jucat de instituţiile României, create de români, care au făcut ceva comparativ cu anul 1989. Asta ar trebui să creeze o încredere în ceea ce s-a făcut în aceşti 30 de ani de libertate şi 24 de ani de reformă”, a adăugat reprezentantul Ambasadei Britanice de la București.