De ce a fost amendat premierul Ludovic Orban. Decizia pe care a încălcat-o Guvernul

De ce a fost amendat premierul Ludovic Orban. Decizia pe care a încălcat-o Guvernul
Premierul Ludovic Orban a fost amendat

Ludovic Orban a fost amendat cu o sumă echivalentă cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, deoarece nu l-a numit subprefect de Cluj pe Gyorke Zoltan.

De ce a fost amendat premierul Ludovic Orban

Györke Zoltán a transmis că Tribunalul Cluj a admis cererea sa și a hotărât obligarea premierului Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru ”refuzul nejustificat de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă.”

”Instanța a stabilit aplicarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la executarea obligației de reintegrare a subsemnatului în funcția de subprefect al județului Cluj, pentru refuzul de a pune în executare Sentința Civilă nr. 249 din 11.02.2020 rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Cluj nr. 894 din 16.07.2020”, se arată într-un comunicat postat pe Facebook de Gyorke Zoltan.

Nici președintele Klaus Iohannis nu i-a dat dreptate

În luna august, Gyorke Zoltan i-a trimis și președintelui României un memoriu prin pe aceeași temă și l-a rugat să dispună măsurile necesare cu privire la executarea civilă. Însă, nu a primit nici un răspuns de la Klaus Iohannis.

”Nu am primit răspuns cu privire la soluția adoptată. Așa cum rezultă din ultimul Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, România a fost considerată vinovată de încălcarea Convenției Europene a drepturilor omului pentru că statul nu s-a conformat hotărârilor judecătorești definitive. În consecință, România face obiectul unei supravegheri sporite din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei până la instituirea măsurilor necesare garantării executării hotărârilor judecătorești”, a adăugat Györke Zoltán.

Subprefectul de Cluj a fost demis de Guvernul Dăncilă

În perioada 2008-2009, Gyorke Zoltan a fost subprefect de Cluj din partea PNL. Acesta a fost demis din funcția de inspector guvernamental al Secretariatului General al Guvernului pe data de 31 iulie 2013, după ce acesta solicitase Guvernului condus de Victor Ponta să fie repus în funcția de subprefect, care era vacantă.

Guvernul Ponta, folosindu-se de ordonanța de urgenţă 77/2013, pentru reducerea numărului de posturi din administrația locală, l-a demis din funcția de inspector guvernamental pe Gyorke Zoltan. Pe de altă parte, OUG 77/2013 a fost declarată în 2014 neconstituțională, notează monitoruldecluj.
De ce a fost amendat premierul Orban
De ce a fost amendat premierul Orban
Tribunalul Cluj a stabilit însă că fostul subprefect, ca funcționar public, trebuia să beneficieze de dispoziția legală care îi era favorabilă, la solicitarea expresă, adică să fie numit în funcția de subprefect la Cluj, respectând principiul stabilit de lege al mobilității în interesul funcționarului public.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI