De câte ori pe an trebuie să speli interiorul mașinii de spălat, de fapt. Greșeala care îți strică hainele

de: Ioana Bucur
05 10. 2023

Mașina de spălat este unul dintre cele mai folosite electrocasnice din casă, dar și unul dintre cele mai neglijate, când vine vorba despre îngrijire și igienizare. Află, din rândurile de mai jos, de câte ori pe an trebuie să speli interiorul mașinii de spălat, de fapt.

Greșeala pe care o fac mulți români

Aproape nelipsită din casele românilor, este folosită o dată la câteva zile, dacă nu chiar zilnic. Punem hainele murdare în cuvă, adăugăm detergentul și balsamul, setăm programul potrivit și apăsăm Start.

După o vreme, la finalul ciclului de spălare, ajungem să avem surprize neplăcute, observând că, în loc să curețe hainele, le-a deteriorat. Cauza este o greșeală pe care o fac foarte mulți: nu o spală.

Acesta este motivul ce va duce, mai devreme sau mai târziu, la stricarea acestui aparat. Trebuie să ținem cont de faptul că mașina de spălat rufe reține umezeala în interior mult timp după ce este utilizată, ceea ce încurajează proliferarea bacteriilor, ciupercilor și a mirosurilor neplăcute. Aceste microorganisme se pot transfera pe hainele noastre și pot provoca iritații, alergii sau infecții. În plus, pot deteriora țesăturile și pot provoca pete sau decolorare.

De câte ori pe an trebuie să speli interiorul mașinii de spălat

Pe de altă parte, murdăria acumulată poate înfunda conductele și filtrele mașinii de spălat, reducând eficiența acesteia și crescând consumul de apă și energie. Acest lucru poate duce la defecțiuni costisitoare sau la necesitatea schimbării premature a mașinii de spălat.

Specialiștii au dezvăluit de câte ori pe an trebuie să speli interiorul mașinii de spălat, de fapt. Recomandarea este ca aparatul să fie igienizat de cel puțin patru ori într-un interval de 12 luni.

Te-ar putea interesa și: Scapă definitiv de mucegaiul din mașina de spălat. Soluția mai bună decât clorul

Cum îi poți prelungi durata de funcționare

Pe lângă curățarea interiorului mașinii de spălat, există și alte măsuri pe care le putem lua pentru a-i prelungi durata de funcționare:

  • Verificați instalația: Mașina de spălat trebuie să fie bine nivelată pentru a evita vibrațiile excesive care ar putea-o deteriora. De asemenea, trebuie să verificați dacă nu există scurgeri de apă în furtunuri sau sub aparat.
  • Utilizați programe scurte și temperaturi scăzute: Acest lucru ajută la economisirea de energie și la prevenirea uzurii hainelor și a mașinii de spălat. Programele Eco folosesc de obicei temperaturi scăzute și mai puțină apă.
  • Nu supraîncărcați mașina de spălat: Trebuie să respectați capacitatea maximă a tamburului, care este de obicei între 5 și 10 kilograme în funcție de model. Dacă punem mai multe haine decât ar trebui, putem solicita motorul și reduce performanța de spălare.
  • Efectuați un ciclu de spălare fără haine, din când în când: Acesta ajută la dezinfectarea interiorului mașinii de spălat și la îndepărtarea eventualelor reziduuri de săpun sau detergent. Puteți folosi oțet alb sau bicarbonat de sodiu ca produse naturale sau puteți cumpăra un detergent specific pentru mașini de spălat.

Te-ar putea interesa și: Produsul care nu se amestecă niciodată cu oțet când speli rufe la mașina de spălat. Mare atenție